VIEWS OF FEMALE ACADEMICS ON GLASS CEILING SYNDROME

KADIN AKADEMİSYENLERİN AKADEMİK KARİYER SÜRECİNDE CAM TAVAN SENDROMUNA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

VIEWS OF FEMALE ACADEMICS ON GLASS CEILING SYNDROME

 
Author : Sultan YAVUZ EROĞLU  , Servet ÖZORUÇ  
Type :
Printing Year : 2024
Number : 58
Page : 1852-1869
DOI Number: :
Cite : Sultan YAVUZ EROĞLU , Servet ÖZORUÇ, (2024). VIEWS OF FEMALE ACADEMICS ON GLASS CEILING SYNDROME. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 58, p. 1852-1869. Doi: 10.35826/ijoess.5588.
    


Summary

The glass ceiling concept, which is a dimension of gender discrimination in working life, appears as a concept that hinders women's professional success and abilities and is seen as one of the obstacles that women find difficult to overcome. Many studies have been conducted on this concept, which remains popular today. In this study, it is aimed to examine the views of female academicians working in the Faculty of Sport Sciences on the glass ceiling syndrome in the academic career process. The research was designed as a single case study from qualitative research methods. Criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods, was used. The participants of the study consisted of 11 female academicians with a background in sports. The data were collected through semi-structured interviews. Considering the factors affecting the glass ceiling syndrome, the interview questions included their thoughts on becoming an academic, their views on having equal opportunities to male academics, their views on their experiences due to their gender, their views on the high number of men in managers, their views on the place of women in society, their views on the support of female academics by their managers, and their views on the characteristics of the current and ideal manager. The collected data were analyzed by content analysis method. According to the findings, the main problem of female academics in the academic career process is the problem of inequality between men and women due to the patriarchal social structure. On the other hand, it has been observed that women are less in managerial positions due to male dominance, and the reason for this is that women cannot make their presence felt in a patriarchal society. According to another important finding, the existence of structural and cultural barriers that limit the career advancement of female academics has also been revealed in this study, and the fact that the place of women in society is seen as worthless is one of the most important findings of this study. As a result of these results, it is recommended that policies and practices should be reviewed to create a more fair and egalitarian working environment for women academics to be more productive.



Keywords

Academician, academic career, glass ceiling syndrome



Abstract

Çalışma hayatında cinsiyet ayrımcılığının bir boyutu olan cam tavan kavramı, kadınların mesleki başarılarına ve yeteneklerine engel olan bir kavram olarak karşımıza çıkmakta ve kadınların aşılması güç olan engellerden biri olarak görülmektedir. Günümüzde de popülerliğini koruyan bu kavram ile ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmada da Spor Bilimleri Fakültesinde işgören kadın akademisyenlerin akademik kariyer sürecinde cam tavan sendromuna ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden tek durum çalışması olarak desenlenmiştir. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını sporculuk geçmişi olan 11 kadın akademisyen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, yarı-yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Görüşme soruları arasında cam tavan sendromunu etkileyen etmenler göz önünde bulundurularak, akademisyen olmaya yönelik düşünceleri, erkek akademisyenlere eşit olanaklara sahip olmalarına yönelik görüşleri, cinsiyetlerinden dolayı yaşantılarına yönelik görüşleri, yöneticilerde erkek sayısının fazla olmasına yönelik görüşleri, kadınların toplumdaki yerine yönelik görüşleri, kadın akademisyenlerin yöneticileri tarafından desteklenmesine yönelik görüşleri ile mevcut ve ideal yöneticinin özelliklerine ilişkin görüşleri yer almaktadır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kadın akademisyenlerin akademik kariyer sürecindeki en temel problemi ataerkil toplum yapısından dolayı kadın erkek eşitsizliği sorunudur. Diğer taraftan, erkek egemenliğinin olmasından kaynaklı yönetici pozisyonlarında kadınların az yer aldığı bunun sebebinin de ataerkil bir toplumda kadınların varlığını hissettirememesinden kaynaklandığı görülmüştür. Diğer önemli bulguya göre, kadın akademisyenlerin kariyer ilerlemelerini sınırlayan yapısal ve kültürel engellerin varlığı da bu çalışmayla ortaya konulmuştur ve kadının toplumdaki yerinin değersiz olarak görülmesi bu çalışmanın en önemli bulgularındandır. Bu sonuçlar neticesinde, kadın akademisyenlerin daha üretken olmaları için daha adil ve eşitlikçi bir çalışma ortamı oluşturulması için politika ve uygulamaların gözden geçirilmesi önerilmektedir.



Keywords

Akademisyen, akademik kariyer, cam tavan sendromu