EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN FAN MOTIVATION AND FAN AGGRESSION

TARAFTAR MOTİVASYONU VE TARAFTAR SALDIRGANLIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN FAN MOTIVATION AND FAN AGGRESSION

 
Author : BURAK KARABABA  , Eda YILMAZ, Aziz Enes ŞAHİN, Resul ÇEÇEN  
Type :
Printing Year : 2024
Number : 58
Page : 1509-1523
DOI Number: :
Cite : BURAK KARABABA , Eda YILMAZ, Aziz Enes ŞAHİN, Resul ÇEÇEN, (2024). EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN FAN MOTIVATION AND FAN AGGRESSION. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 58, p. 1509-1523. Doi: 10.35826/ijoess.4548.
    


Summary

Sporun bileşenlerinden biri olan taraftar, sporun geleceği açısından önemli bir unsurdur. Sporun sürdürülebilir olması için en önemli özelliklerinden birisi seyirci ve taraftarın desteğinin alınmasıdır. Bu bilgi doğrultusunda bu çalışmada taraftar motivasyonu ile taraftar saldırganlığı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.  Araştırmaya 192 erkek 179 kadın olmak üzere toplam 371 futbol taraftarı katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; “Kişisel Bilgi Formu,” “Taraftar Motivasyon Ölçeği,” “Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği (BPSÖ)” kullanılmıştır. Çalışmada verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığını incelemek amacıyla normallik analizi yapılmış ve verilerin normal dağılıma sahip oldukları görülmüştür. Bu nedenle çalışmada parametrik testlerden yararlanılmıştır. Çalışma verilerinde ikili değişkenler için T-testi ikiden fazla değişkenler için Anova testi ve değişkenler arasındaki ilişki ortaya koymak için Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak; cinsiyet değişkeni açısından taraftar motivasyonu ve saldırganlık boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmazken, medeni hal değişkenine göre bekar katılımcıların saldırganlık düzeylerinin evli katılımcılara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmektedir. Eğitim durumu değişkenine göre lisans düzeyinde eğitim seviyesine sahip olan katılımcıların lisansüstü eğitim düzeyine sahip katılımcılardan saldırganlık düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Katılımcıların maç izleme nedenleri açısından taraftar motivasyonu düzeylerine bakıldığında eğlence amacıyla maç izleyen katılımcıların serbest zaman değerlendirme amacıyla maç izleyen katılımcılara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek ortalamalara sahip oldukları görülmektedir. Katılımcıların taraftar motivasyonu ve saldırganlık düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönde ve düşük düzeyde ilişki olduğu görülmektedir. Sporda şiddet ve saldırganlığın sona erdirmenin yolu sporun tüm taraf ve paydaşlarının dostluk, mücadele ve centilmenlik ilkeleri etrafında samimi ve akılcı bir şekilde bir araya gelmesidir. Bu çalışmanın bulguları ise bireylerin taraftar motivasyonu ve saldırganlığı üzerindeki etkili olan faktörleri daha iyi anlamamıza yardımcı olacak ve gelecekteki müdahale stratejilerinin daha iyi şekillendirilmesine imkân sağlayacaktır.



Keywords

Saldırganlık, Spor, Motivasyon, Taraftar.



Abstract

Fans, one of the components of sports, are an important element for the future of sports. One of the most important features for sports to be sustainable is to receive the support of spectators and fans. In line with this information, this study examined the relationship between fan motivation and fan aggression. A total of 371 football fans, 192 male and 179 female, participated in the research. “Personal Information Form,” “Fan Motivation Scale,” “Buss-Perry Aggression Scale (BPAS)” were used as data collection tools in the research. Normality analysis was performed to examine whether the data had a normal distribution in the study, and it was found that the data did. For this reason, parametric tests were used in the study. T-test was applied for binary variables, Anova test for more than two variables and Pearson correlation analysis was applied to reveal the relationship between the variables. As a result, While no statistically significant difference was found in the dimensions of fan motivation and aggression in terms of the gender variable, it was observed that the aggression levels of single participants were statistically significantly higher than those of married participants according to the marital status variable. According to the educational status variable, it was observed that the aggression levels of participants with a bachelor's degree were higher than those with a postgraduate degree. When the fan motivation levels of the participants were examined in terms of the reasons for watching the match, it was observed that the participants who watched the match for entertainment purposes had statistically significantly higher averages than those who watched the match for leisure purposes. It was observed that there was a statistically significant positive and low-level relationship between the fan motivation and aggression levels of the participants. The way to end violence and aggression in sports is for all parties and stakeholders of the sport to come together sincerely and rationally around the principles of friendship, struggle and sportsmanship. The findings of this study will help us better understand the factors affecting the fan motivation and aggression of individuals and will enable better shaping of future intervention strategies.



Keywords

Aggression, Sports, Motivation, Fan.