BRAND STRATEGIES IN MARKETING COMMUNICATION, A STUDY ON BRANDING STUDIES OF TEA INDUSTRIALISTS

PAZARLAMA İLETİŞİMİNDE MARKA STRATEJİLERİ, ÇAY SANAYİCİSİNİN MARKALAŞMA ÇALIŞMALARI ÜZERİNE BİR İNCELEME

BRAND STRATEGIES IN MARKETING COMMUNICATION, A STUDY ON BRANDING STUDIES OF TEA INDUSTRIALISTS

 
Author : Mehmet TATOĞLU    
Type :
Printing Year : 2024
Number : 58
Page : 1755-1779
DOI Number: :
Cite : Mehmet TATOĞLU , (2024). BRAND STRATEGIES IN MARKETING COMMUNICATION, A STUDY ON BRANDING STUDIES OF TEA INDUSTRIALISTS. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 58, p. 1755-1779. Doi: 10.35826/ijoess.4546.
    


Summary

Businesses develop various strategies to gain competitive advantage in the market. Branding is one of these strategies. They try to create a distinctive brand that allows them to outperform their competitors and grow successfully. Brand is an important marketing tool for goods or services that give businesses an advantage. The main source of competitive advantage for a product or service is developing a recognisable brand name. Therefore, companies strive to achieve a favourable, conspicuous position in people's thoughts and create a brand name that can influence a large number of people. A consumer who buys a branded product believes that the brand guarantees the quality of the product and that what was promised to him has actually materialised. The brand promises both tangible and intangible satisfaction through its use, thus guaranteeing both. The product is an output that can be obtained from the production lines after a series of processes; the brand is a set of emotional experiences that take place in the memory of consumers. While competitors can easily imitate products, brands are different. A product may go out of fashion quickly, but a great brand is enduring and is bought at a higher price because of the loyalty that is created between brands and customers. A company's branding has a crucial role in determining its performance both domestically and internationally and in increasing its recognition in a competitive and modern business environment. A brand is more than a sign, logo or identity. It is the impression left in the minds of a product's name, logo, brand, signs, advertisements, product users and a large number of consumers. One of the most important problems of private sector tea companies operating in Rize province is not being a brand. The aim of this study is to investigate the work of private sector companies operating in the Turkish tea market in the name of branding. In this sense, questions were asked in accordance with the in-depth interview technique with the officials of 16 private sector tea brands operating in Rize province and the answers were evaluated. As a result, the problems experienced by the companies in going beyond the family company identity, delays in institutionalisation, deficiencies in advertising and promotion, and the inability to compete financially with the big companies in the market were observed as the prominent branding problems.



Keywords

Brand, private sector, tea, strategy



Abstract

İşletmeler piyasada rekabet üstünlüğü elde edebilmek için çeşitli stratejiler geliştirirler. Bu stratejilerin başında marka olma gelmektedir. Rakiplerinden daha iyi performans göstermelerine ve başarılı bir şekilde büyümelerine olanak tanıyan ayırt edici bir marka oluşturmaya çalışırlar. Marka, işletmelere avantaj sağlayan mal veya hizmetler için önemli bir pazarlama aracıdır. Bir ürün veya hizmet için rekabet avantajının ana kaynağı, tanınabilir bir marka adı geliştirmektir. Bu nedenle şirketler, insanların düşüncelerinde olumlu, dikkat çekici bir konum elde etmek ve çok sayıda insanı etkileyebilecek bir marka adı oluşturma çabasındadır. Markalı bir ürünü satın alan bir tüketici, markanın ürünün kalitesini garanti ettiğini ve kendisine vaat edilenin gerçekten gerçekleştiğini inanmaktadır. Marka, kullanımı yoluyla hem maddi hem de manevi tatmin vaat eder, böylece her ikisini de garanti eder. Ürün, bir dizi işlemin ardından üretim hatlarından elde edilebilen bir çıktıdır; marka ise tüketicilerin hafızasında yer eden duygusal deneyimler bütünüdür. Rakipler ürünleri kolaylıkla taklit edebilirken, markalar farklıdır. Bir ürünün modası çabuk geçebilir, ancak büyük bir marka kalıcıdır, markalar ile müşteri arasında oluşan sadakatten dolayı daha fazla fiyata satın alınmaktadır. Bir şirketin markalaşması, hem yurt içinde hem de yurt dışındaki performansını belirlemede, rekabetçi ve modern iş ortamında tanınırlığını artırmada çok önemli bir role sahiptir. Marka, bir işaret, logo veya kimlikten daha fazlasını kapsamaktadır. Bir ürünün adının, logosunun, markasının, işaretlerinin, reklamlarının, ürün kullanıcılarının ve çok sayıda tüketicinin zihninde bıraktığı izlenimdir. Rize ilinde faaliyette bulunan özel sektör çay firmalarının en önemli sorunlarından birisi marka olamamaktır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye çay pazarında faaliyette bulunan özel sektör firmaların markalaşma adına yaptıkları çalışmaları araştırmaktır. Bu manada Rize ilinde faaliyette bulunan 16 adet özel sektör çay markası yetkilileriyle derinlemesine görüşme tekniğine uygun olarak sorular yöneltilmiş ve cevaplar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak firmaların aile şirketi kimliğinin ötesine geçmesinde yaşadığı sorunlar, kurumsallaşmada yaşanan gecikmeler, reklam ve tanıtım konusunda yaşanan eksiklikler, maddi olarak piyasadaki büyük firmalar ile yarışma gücü bulamama ön plana çıkan markalaşma sorunları olarak gözlemlenmiştir.



Keywords

Marka, özel sektör, çay, strateji