EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN SECONDARY SCHOOL TEACHERS’ FINANCIAL LITERACY LEVELS AND METACOGNITIVE AWARENESS

ORTAOKUL ÖĞRETMENLERİNİN FİNANSAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİ VE ÜSTBİLİŞSEL FARKINDALIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN SECONDARY SCHOOL TEACHERS’ FINANCIAL LITERACY LEVELS AND METACOGNITIVE AWARENESS

 
Author : Furkan ALTUNAY  , Cem KURDAL  
Type :
Printing Year : 2024
Number : 58
Page : 1619-1644
DOI Number: :
Cite : Furkan ALTUNAY , Cem KURDAL, (2024). EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN SECONDARY SCHOOL TEACHERS’ FINANCIAL LITERACY LEVELS AND METACOGNITIVE AWARENESS. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 58, p. 1619-1644. Doi: 10.35826/ijoess.4531.
    


Summary

Financial literacy has emerged as a concept that has rapidly increased in importance in the last twenty years. Financial literacy, a skill that can be acquired through education, is also included in the MEB and YÖK curricula. Similarly, the concept of metacognitive awareness is another important concept that emerges as the ability of individuals to think about their own thinking processes. The purpose of this study is to examine the relationship between the financial literacy levels and metacognitive awareness of secondary school teachers. The variables of the study were determined as gender, age, credit card usage status and how you evaluate your savings. The study used the relational research model, which is one of the quantitative research methods. The sample group consists of 394 secondary school teachers working in official secondary schools in a province located in the Northeast of Turkey in the 2023-2024 academic year. The data of the study were analyzed with the SPSS 27.0 package program. As a result of the study, it was determined that the financial literacy levels of secondary school teachers were lower than their metacognitive awareness, that the financial literacy levels of secondary school teachers did not show a significant difference according to the gender variable, but showed a significant difference according to the variables of age, credit card use and how you evaluate your savings. It was determined that there was no significant difference in the metacognitive awareness of secondary school teachers according to the variables of gender, age and how you evaluate your savings, but there was a significant difference according to the variable of using a credit card. Finally, it was concluded that there was a positive, significant and moderate relationship between the financial literacy attitudes and behaviors of secondary school teachers and their metacognitive awareness.



Keywords

Financial literacy, metacognitive awareness, teachers



Abstract

Finansal okuryazarlık son yirmi yılda önemi hızla artan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitim yolu ile kazanımı sağlanabilen bir beceri olan finansal okuryazarlık, MEB ve YÖK müfredatlarında da yer almaktadır. Aynı şekilde üstbilişsel farkındalık kavramı da bireylerin kendi düşünme süreçleri üzerine düşünebilme becerisi olarak karşımıza çıkan bir diğer önemli kavramdır. Bu çalışmanın amacı ortaokul öğretmenlerinin finansal okuryazarlık düzeyleri ile üstbilişsel farkındalıkları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın değişkenleri cinsiyet, yaş, kredi kartı kullanma durumu ve birikimlerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz olarak belirlenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel araştırma modeli kullanılmıştır. Örneklem grubunu ise 2023-2024 eğitim- öğretim yılında Türkiye’nin Kuzeydoğusunda yer alan bir ilde resmi ortaokullarda görev alan 394 ortaokul öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri SPSS 27.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, ortaokul öğretmenlerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin, üstbilişsel farkındalıklarına göre daha düşük seviyede olduğu, ortaokul öğretmenlerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği, yaş, kredi kartı kullanma ve birikimlerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ortaokul öğretmenlerinin üstbilişsel farkındalıklarının cinsiyet, yaş ve birikimlerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olmadığı, kredi kartı kullanma değişkenine göre anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Son olarak ortaokul öğretmenlerinin finansal okuryazarlık tutum ve davranışları ile üstbilişsel farkındalıkları arasında pozitif yönde, anlamlı ve orta düzeyde bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.



Keywords

Finansal okuryazarlık, üstbilişsel farkındalık, öğretmenler