GOODWILL AND IMPAIRMENT: TMS 36 AND ALTERNATIVE APPROACHES

ŞEREFİYE VE DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ: TMS 36 VE ALTERNATİF YAKLAŞIMLAR

GOODWILL AND IMPAIRMENT: TMS 36 AND ALTERNATIVE APPROACHES

 
Author : Özgür Ekin Sucu    
Type :
Printing Year : 2024
Number : 58
Page : 1935-1953
DOI Number: :
Cite : Özgür Ekin Sucu , (2024). GOODWILL AND IMPAIRMENT: TMS 36 AND ALTERNATIVE APPROACHES. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 58, p. 1935-1953. Doi: 10.35826/ijoess.4526.
    


Summary

The increasing proportion of goodwill within net assets over time, along with the rising trend in goodwill amounts and the growing importance of intangible assets in today's world, has led to greater attention being given to the topic of goodwill and an increase in related studies. Goodwill is a subject of debate from various perspectives, and there are many differing opinions on the matter. These differing views and discussions have raised questions about the adequacy of standards regarding goodwill. The International Accounting Standards Board (IASB) has taken into account the concerns raised on this issue and has begun working to address these concerns by gathering feedback from stakeholders. One of the ongoing projects by the IASB related to this issue concerns goodwill and impairment. Efforts are being made to improve the impairment test, and alternative methods are being explored. The IASB has placed the concept of "Headroom" at the center of its efforts to enhance the impairment test. The Headroom concept is being used to address problems associated with the current method. Although studies have been conducted in Turkey regarding goodwill and impairment, there is an insufficient level of research aimed at improving the process and exploring alternative methods. This study aims to contribute to the development of the field by drawing attention to the topics of goodwill and impairment. The study theoretically examines the concept of goodwill within the scope of standards and seeks to present the perspective of these standards on goodwill. It also theoretically addresses the current method and explains it with a detailed example. In addition to addressing the current method, IASB documents will be reviewed to discuss alternative approaches to improving the impairment test, including the Headroom approach. In debates concerning the impairment test, the importance of the valuation concept is emphasized. In studies related to asset valuation, subjective evaluations create problems, and the process becomes costly for companies. In this context, it is crucial to make improvements to the valuation process in order to enhance impairment tests, and to establish a more comprehensible and clear approach for determining asset values to reduce the costs that may arise during the valuation process for companies.



Keywords

Goodwill, Impairment, IASB, TMS 36, TFRS 3



Abstract

Şerefiyenin net varlıklar içerisinde oransal olarak artan payı ve şerefiye tutarlarında yaşanan artış eğilimi ile, maddi olmayan varlıkların günümüzde artan önemi, şerefiye konusunun daha fazla ele alınmasına ve konu ile ilgili çalışmaların artmasına sebep olmaktadır. Şerefiye konusu farklı açılardan tartışılmakta ve konu ile ilgili birçok farklı görüş bulunmaktadır. Farklı görüşler ve konu ile ilgili tartışmalar, standartların şerefiye konusunda yeterliliğinin sorgulanmasına neden olmaktadır. Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) konu hakkında oluşan endişeleri dikkate alarak, bu endişeleri gidermek adına çalışmalar yürütmeye başlamıştır. IASB’nin konu ile ilgili devam eden çalışmalarından birisi de şerefiye ve değer düşüklüğü konusudur. Değer düşüklüğü testinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmekte ve alternatif yöntemler araştırılmaktadır. IASB değer düşüklüğü testinin iyileştirilmesine yönelik gerçekleştirdiği çalışmaların merkezine Tavan Payı (Headroom) kavramını koymuştur. Tavan Payı kavramı ile mevcut yönteme ait sorunların çözülmesine yönelik çalışmalar yürütülmüştür. Türkiye’de şerefiye ve değer düşüklüğü konularında çalışmalar gerçekleştirilmiş olsa da sürecin iyileştirilmesine ve alternatif yöntemlerin incelenmesine yönelik çalışmalar yeterli düzeyde değildir. Çalışma şerefiye ve değer düşüklüğü konularına dikkat çekerek, konu ile ilgili geliştirme çalışmalarına katkı sunmayı amaçlamaktadır. Çalışmada standartlar kapsamında şerefiye kavramı teorik olarak incelenerek standartların şerefiyeye bakış açısı ortaya konmaya çalışılmış ve mevcut yöntem teorik olarak ele alınarak detaylı bir örnek ile açıklanmıştır. Mevcut yöntemin ele alınması ile birlikte IASB dokümanları incelenerek Tavan Payı yaklaşımının da arasında bulunduğu ve değer düşüklüğü testinin iyileştirilmesine yönelik olarak ele alınan alternatif yaklaşımlara yer verilmiştir. Değer düşüklüğü testine yönelik tartışmalarda değerleme kavramının önemi ön plana çıkmaktadır. Varlıkların değerlemelerine yönelik çalışmalarda subjektif değerlendirmelerin yarattıkları sorunlar ve sürecin işletmelere maliyet yaratması önemli problemler olarak dikkat çekmektedir. Bu kapsamda değer düşüklüğü testlerinin iyileştirilmesi adına, öncelikle değerleme sürecine yönelik iyileştirmelerin yapılması gerektiği göze çarpmaktadır. İşletmeler açısından değerleme sürecinde oluşabilecek maliyetlerin azaltılması, varlıkların değerlerinin bulunması aşamasında daha anlaşılabilir ve net bir yaklaşımın belirlenmesi önem taşımaktadır.



Keywords

Şerefiye, Değer Düşüklüğü, IASB, TMS 36, TFRS 3