MULTILEVEL ANALYSIS OF SCHOOL AND TEACHER LEVEL VARIABLES ON TEACHER WELL-BEING AND STRESS

TÜRKİYE'DEKİ ORTAÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNİN İYİ OLUŞ VE STRES DÜZEYLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

MULTILEVEL ANALYSIS OF SCHOOL AND TEACHER LEVEL VARIABLES ON TEACHER WELL-BEING AND STRESS

 
Author : Behiye Dağdeviren Ertaş    
Type :
Printing Year : 2024
Number : 57
Page : 1278-1293
DOI Number: :
Cite : Behiye Dağdeviren Ertaş , (2024). MULTILEVEL ANALYSIS OF SCHOOL AND TEACHER LEVEL VARIABLES ON TEACHER WELL-BEING AND STRESS. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 57, p. 1278-1293. Doi: 10.35826/ijoess.4521.
    


Summary

The study examines the factors affecting the well-being and stress levels of secondary school teachers in Türkiye. In particular, the effects of teacher-level factors such as teacher motivation, perception of discipline, teacher-student relations, and school-level factors such as school delinquency and violence were addressed. A sample of 3952 teachers from 196 schools was used based on TALIS 2018 data. This study examined teacher well-being and stress factors at both teacher and school levels through hierarchical linear modeling (HLM) analyses. The study performed sample weighting operations for teacher and school levels in the data with a two-level hierarchical structure. According to the findings, female teachers experience less stress than male teachers, while those choosing the profession as their first career experience more stress. In addition, teachers' motivation to benefit society, teacher-student relationship, and disciplinary climate are essential factors affecting teachers' stress levels. At the school level, it was determined that teachers working in cities are more stressed than those in villages, school delinquency, and violence negatively affect teachers' well-being and stress, and academic pressure reduces stress levels.



Keywords

Teacher well-being and stress, hierarchical linear modeling, TALIS 2018



Abstract

Çalışmada Türkiye'deki ortaöğretim öğretmenlerinin iyi oluş ve stres düzeylerini etkileyen faktörler incelenmektedir. Özellikle öğretmen motivasyonu, disiplin algısı, öğretmen-öğrenci ilişkileri gibi öğretmen düzeyindeki faktörlerin ve okul suçu ve şiddeti gibi okul düzeyindeki faktörlerin etkileri ele alınmıştır. TALIS 2018 verilerine dayalı olarak 196 okuldan 3952 öğretmenden oluşan bir örneklem kullanılmıştır. Bu çalışmada hiyerarşik doğrusal modelleme (HLM) analizleri yoluyla hem öğretmen hem de okul düzeyindeki öğretmen iyi oluş ve stres faktörleri incelenmiştir. Çalışmada iki düzeyli hiyerarşik bir yapı ile verilerde öğretmen ve okul düzeyleri için örneklem ağırlıklandırma işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bulgulara göre kadın öğretmenler erkek öğretmenlere göre daha az stres yaşarken, mesleği ilk kariyer olarak seçenler daha fazla stres yaşamaktadır. Ayrıca öğretmenlerin topluma fayda sağlama motivasyonu, öğretmen-öğrenci ilişkisi ve disiplin iklimi öğretmenlerin stres düzeylerini etkileyen temel faktörlerdir. Okul düzeyinde, şehirlerde çalışan öğretmenlerin köylerde çalışan öğretmenlere göre daha fazla stres yaşadıkları, okul suçunun ve şiddetin öğretmenlerin refahını ve stresini olumsuz etkilediği, akademik baskının stres düzeyini azalttığı belirlenmiştir.



Keywords

Öğretmen refahı ve stresi, hiyerarşik lineer modelleme, Talis 2018