THE EFFECTS OF THE VIENNA CONGRESS ON THE EUROPEAN SYSTEM AND THE NON-EUROPEAN WORLD

VİYANA KONGRESİNİN AVRUPA SİSTEMİNE VE AVRUPA DIŞI DÜNYAYA ETKİLERİ

THE EFFECTS OF THE VIENNA CONGRESS ON THE EUROPEAN SYSTEM AND THE NON-EUROPEAN WORLD

 
Author : Onur Balcı  , Yeşim Bayram  
Type :
Printing Year : 2024
Number : 57
Page : 1412-1429
DOI Number: :
Cite : Onur Balcı , Yeşim Bayram, (2024). THE EFFECTS OF THE VIENNA CONGRESS ON THE EUROPEAN SYSTEM AND THE NON-EUROPEAN WORLD. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 57, p. 1412-1429. Doi: 10.35826/ijoess.4511.
    


Summary

In the 19th century, developments in Europe affected the structure and operating of the European system. In this context, the Congress of Vienna in 1815 emerged as one of the most important turning points in the system. It emerged as a result of the wars against the Napoleonic threat that threatened the European system. As a matter of fact, the fact that the European great powers, which had colonies in vast geographies outside Europe, faced such a geographically close threat was a serious obstacle for these states to project their power to the rest of the world. Therefore, alliances were first formed against this threat. After the elimination of the threat, a relative order was established. Conferences became important diplomatic tools to maintain this order. In addition, after the Congress of Vienna, structures such as the Holy Alliance, the Quadruple Alliance and the Quintuple Alliance were formed in order to maintain order. Thus, the Concert of Europe that would last until the First World War was achieved. On the other hand, this process, which affected the European countries with colonies and influence in the world, also had an impact on the lands outside Europe. In this context, this study discusses the process leading to the Congress of Vienna (the French Revolution and the Napoleonic Wars) and the effects of the Congress of Vienna on the European system. In order to look at the effects of these outcomes in the non-European world, the Ottoman and Chinese empires were analysed. The qualitative case study method was used in this study, focusing on studies in the scientific literature. In addition, process tracing method was used to make the analysis more comprehensible. The study has concluded that the Congress of Vienna led to changes in the structure and operating of the European system and that the relative order achieved increased the influence of European great powers in the non-European world.



Keywords

1815 Congress of Vienna, Napoleonic Era, French Revolution, Non-European World, European System



Abstract

19. yüzyılda Avrupa’da yaşanan gelişmeler Avrupa sisteminin yapısını ve işleyişini etkilemiştir. Bu bağlamda 1815 Viyana Kongresi sistemdeki en önemli dönüm noktalarından biri olarak ortaya çıkmıştır. Zira Avrupa sistemini tehdit eden Napolyon tehdidine karşı yapılan savaşların neticesinde ortaya çıkmıştır. Nitekim Avrupa dışındaki geniş coğrafyalarda sömürgeleri bulunan Avrupalı büyük güçlerin coğrafi olarak böylesi yakın bir tehditle karşılaşması, bu devletlerin dünyanın geri kalanına güç projeksiyonlarını yansıtmasında ciddi bir engeldir. Bu nedenle öncelikle bu tehdide karşı ittifaklar oluşturulmuştur. Tehdidin ortadan kaldırılmasının ardından göreceli bir düzen sağlanmıştır. Bu düzenin korunması için konferanslar önemli diplomatik araçlar haline gelmiştir. Ayrıca Viyana Kongresi’nden sonra yine düzenin sürdürülmesi adına Kutsal İttifak, Dörtlü İttifak ve Beşli İttifak gibi yapılar meydana getirilmiştir. Böylelikle Birinci Dünya Savaşı’na kadar sürecek bir Avrupa Uyumu sağlanmıştır. Öte yandan dünya üzerinde sömürgelere ve nüfuza sahip olan Avrupa ülkelerinin etkilendiği bu süreç, Avrupa dışındaki topraklarda da etki yaratmıştır. Bu bağlamda bu çalışma Viyana Kongresi’ne giden süreci (Fransız İhtilali ve Napolyon Savaşlarını) ve Viyana Kongresi’nin Avrupa sistemindeki etkilerini tartışmıştır. Bu ortamın Avrupa dışındaki dünyadaki etkilerine bakmak için Osmanlı ve Çin imparatorlukları incelenmiştir. Nitel vaka analizi yöntemi kullanılan bu çalışmada bilimsel yazındaki çalışmalara odaklanılmıştır. Ayrıca analizin daha anlaşılır hale gelmesi için süreç takibi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada Viyana Kongresi’nin Avrupa sisteminin yapısı ve işleyişinde değişimlere yol açtığı ve elde edilen göreli düzen ile Avrupalı büyük güçlerin Avrupa dışı dünyadaki nüfuzunun arttığı sonucuna ulaşılmıştır.



Keywords

1815 Viyana Kongresi, Napolyon Dönemi, Fransız Devrimi, Avrupa Dışı Dünya, Avrupa Sistemi