INTERVIEW AS A DATA COLLECTION TECHNIQUE: AN ETHNOGRAPHIC EVALUATION

VERİ TOPLAMA TEKNİĞİ OLARAK MÜLAKAT: ETNOGRAFİK BİR DEĞERLENDİRME

INTERVIEW AS A DATA COLLECTION TECHNIQUE: AN ETHNOGRAPHIC EVALUATION

 
Author : Mehmet Ali Sevgi    
Type :
Printing Year : 2024
Number : 57
Page : 1132-1147
DOI Number: :
Cite : Mehmet Ali Sevgi , (2024). INTERVIEW AS A DATA COLLECTION TECHNIQUE: AN ETHNOGRAPHIC EVALUATION. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 57, p. 1132-1147. Doi: 10.35826/ijoess.4498.
    


Summary

Nitel araştırma yöntemleri, anlamın, yaşanmış deneyimlerin, kültürel ritüellerin, gündelik uygulamaların inşasında yer alan süreçler hakkında fikir edinmeyi, araştırma konusu edinilen dünyaya dışarıdan bir bakış açısı getirirken sosyal olguları içeriden bir dizi farklı yolla anlamayı, tanımlamayı ve bazen de açıklamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, bu anlama çabasında kullanılan en yaygın veri toplama tekniklerinden biri olan mülakatın (görüşmenin) güçlü yanlarını ve sınırlılıklarını ele almaktadır. Farklı mülakat türleri çalışma içerisinde incelenmesine rağmen çalışmanın asıl odak noktası yapılandırılmamış ve etnografik mülakatlardır. Sosyal bilimcilerin, özellikle de antropologların sıklıkla kullandığı etnografik mülakatlar, katılımlı dinlemeyi, görüşmelerin hayatın olağan akışına dahil olmasını, araştırmak istenen grubun doğal ortamına müdahil olmadan dahil olmayı gerektirmektedir. Çalışmanın odak noktasında etnografik mülakatlar yer alsa da çalışmanın başında mülakat tekniğini daha geniş bir çerçeveden ele alan bir literatür değerlendirmesine yer verilmekte, mülakat türlerine ve bu mülakat türleri arasındaki farklılıklara değinilmektedir. Etnografik mülakatın ayrı bir başlık altında incelenmesinin ardından mülakatların veri topluma tekniği olarak eleştirel bir değerlendirilmesi yapılmaktadır. Bu bölümde mülakat tekniğinin sınırlılıkları ve güçlü yanlarının yanı sıra mülakatın içeriğini ve gidişatını etkileyebilecek sosyal, kültürel ve bireysel faktörler detaylandırılmaktadır. Mülakatların etik kodlarının incelendiği son bölümde ise mülakatın gizliliği, katılımcıların rızası, onayı ve mülakat sırasında inşa edilen ilişkilerin politiği üzerinde durulmaktadır. İnsani tecrübelerin, dünya görüşlerinin ve kültürel örüntülerin yorumlanması için derinliği olan veriler sağlamaları ve araştırma yapılan insanlar ile kurulan doğrudan etkileşim sebebiyle mülakat tekniğinin farklı yönlerden incelenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda bu çalışma, bir veri toplama tekniği olarak mülakatların önemini ve sınırlılıklarını eleştirel bir incelemeye tabi tutmayı, genelde nitel araştırmacıların özelde de antropologların mülakat ile ilgili değerlendirmelerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.



Keywords

Mülakat, Görüşme, Nitel Araştırma Teknikleri, Yapılandırılmış Mülakat, Yarı-yapılandırılmış Mülakat, Yapılandırılmamış Mülakat, Etnografik Mülakat



Abstract

Qualitative research methods aim to gain insight into the processes involved in the construction of meaning, lived experiences, cultural rituals, and everyday practices, and to understand, describe and sometimes explain social phenomena from the inside in a number of different ways, while bringing an outside perspective to the world under investigation. This study addresses the strengths and limitations of interviewing, one of the most common data collection techniques in qualitative studies. Although different interview types are examined in the study, the main focus of the study is unstructured and ethnographic interviews. Firstly, along with a literature review on the interview technique, interview types and the differences between these interview types are discussed. After examining the ethnographic interview under a separate heading, a critical evaluation of the interview as a data collection technique is made. This section details the limitations and strengths of the interview technique, as well as social, cultural, and individual factors that may affect the development of the interview. In the last part, where the ethical codes of the interviews are examined, the confidentiality of the interview, the consent and approval of the participants, and the politics of the relationships built during the interview are emphasized. Interview techniques need to be examined from different aspects because they provide in-depth data for the interpretation of human experiences, world views, cultural patterns, and because of the direct interaction established with the people being researched. In this context, this study aims to critically examine the importance and limitations of interviews as a data collection technique and to contribute to the evaluations of qualitative researchers in general and anthropologists in particular about interviews.



Keywords

Interview, Qualitative Research Techniques, Structured Interview, Semi-structured Interview, Unstructured Interview, Ethnographic Interview