TYPOGRAPHICAL REVIEW OF INTERFACE DESIGNS OF GAME COMPANIES

OYUN FİRMALARININ ARA YÜZ TASARIMLARININ TİPOGRAFİK AÇIDAN İNCELENMESİ

TYPOGRAPHICAL REVIEW OF INTERFACE DESIGNS OF GAME COMPANIES

 
Author : Kemal Köksal    
Type :
Printing Year : 2024
Number : 57
Page : 1315-1325
DOI Number: :
Cite : Kemal Köksal , (2024). TYPOGRAPHICAL REVIEW OF INTERFACE DESIGNS OF GAME COMPANIES. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 57, p. 1315-1325. Doi: 10.35826/ijoess.4479.
    


Summary

This study aims to reveal the relationship between the interface designs and design principles of popular and successful video games. The population of the research consists of students studying in the Digital Game Design department in Turkey. The sample of the research consists of Kahramanmaraş İstiklal University Digital Game Design students. In this qualitatively designed research, intentional sampling method was chosen from non-probability sampling methods. A rubric rubric was preferred as the material in the study. A successful interface design is a must for a game. The bad gameplay or bad story of a preferred game does not affect its sales as much as the visual design. Visual designs always make the first impact on a purchased or downloaded game, and if the designs are attractive, the game somehow stands out. Game interface designs are an important communication tool for the promotion of games. In digital games, game interface designs are the visual output of the game and are used as a visual communication tool that affects the target audience. Game designs contain elements of typography, color, imagery and layout. Examining these elements is important in terms of both understanding the design potential of the video game industry and understanding how interface design is handled together with the game. The Visual Communication designer undertakes the important task of deciding on the placement of all these visual elements and the font to be preferred for the interface design, so as not to obstruct the player's main view. The design also contributes to the game's visual style, distinguishing it from other games and subconsciously influencing the player's mood. According to the results of the study, typographical evaluation of the interface designs of the top 10 most preferred mobile games in the online environment will guide the designers of the games to be designed..



Keywords

Interface, Digital Game, Design, Communication



Abstract

Bu çalışmada, popüler ve başarılı video oyunlarının ara yüz tasarımları ile tasarım ilkeleri arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye’de Dijital Oyun Tasarımı bölümünde okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı öğrencileri oluşturmaktadır. Nitel desenlenen bu araştırmada olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemlerinden kasıtlı örnekleme yöntemi seçilmiştir. Çalışmada materyal olarak rubrik dereceli puanlama anahtarı tercih edilmiştir.  Başarılı bir ara yüz tasarımı, bir oyun için olmazsa olmazdır. Tercih edilen bir oyunun oynanış biçimi veya hikayesinin kötü olması onun satışına görsel tasarım kadar etki etmez. Satın alınan ya da indirilen bir oyun üzerinde ilk etkiyi her zaman görsel tasarımlar bırakmaktadır ve eğer tasarımlar çekiciyse oyun bir şekilde ön plana çıkar Oyun ara yüz tasarımları oyunların tanıtımı için önemli bir iletişim aracıdır. Dijital oyunlarda oyun ara yüz tasarımları oyunun görsel çıktısıdır ve hedef kitleyi etkileyen bir görsel iletişim aracı olarak kullanılırlar. Oyun tasarımları, tipografi, renk, imge ve düzen unsurları barındırmaktadır. Bu unsurların incelenmesi hem video oyunu sektörünün tasarım potansiyelinin anlaşılması hem de ara yüz tasarımın oyunla nasıl birlikte ele alındığının kavranması açısından önemlidir. Görsel İletişim tasarımcısı, oyuncunun ana görüşünü engellemeyecek şekilde tüm görsel öğelerin yerleşimine ve ara yüz tasarımı için tercih edilecek yazı tipine karar verme gibi önemli bir görev üstlenmektedir. Tasarım aynı zamanda oyunun görsel stiline de katkıda bulunarak onu diğer oyunlardan ayırır ve bilinçaltında oyuncunun ruh halini etkiler. Çalışmanın sonuçlarına göre çevrimiçi ortamda en çok tercih edilen ilk 10 mobil oyunun ara yüz tasarımlarının tipografik açıdan değerlendirilmesi tasarlanacak oyunlar için tasarımcılara yol gösterici olacaktır.



Keywords

Ara Yüz, Dijital Oyun, Tasarım, İletişim