MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’S BATHROBE REPRODUCTION STUDY: ANCESTRAL BATHROBE SAMPLE

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E AİT BORNOZUN REPRODÜKSİYON ÇALIŞMASI Ata Bornozu Örneği

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’S BATHROBE REPRODUCTION STUDY: ANCESTRAL BATHROBE SAMPLE

 
Author : Şöhret Aktepe Dal    
Type :
Printing Year : 2024
Number : 56
Page : 950-965
DOI Number: :
Cite : Şöhret Aktepe Dal , (2024). MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’S BATHROBE REPRODUCTION STUDY: ANCESTRAL BATHROBE SAMPLE . International Journal Of Eurasia Social Sciences, 56, p. 950-965. Doi: 10.35826/ijoess.4456.
    


Summary

Atatürk has stood out throughout history with numerous qualities as a statesman and leader. It is a well-known fact that he has earned admiration not only in Turkey but also worldwide for his successful implementations in both military and civilian life, leading his society. Making it a principle to teach his people the requirements of being a civilized society, respecting and cherishing him appropriately in every aspect of life, showcasing our respect and love for him through our actions and what we impart to the future is essential to honor his spiritual persona. Although Atatürk's practices in his private life, especially his clothing preferences, have been to some extent articulated, they have generally been evaluated within the framework of his reforms, as understood from written and visual sources. The aim of this practice is to scientifically and sectorally evaluate Atatürk's bathrobes, which are one of the special parts of his daily life accompanying his affinity for sports, especially swimming. In this context, the worn-out bathrobe identified among Atatürk's belongings at the Beşiktaş Maritime Museum has been faithfully reproduced to preserve his memory.



Keywords

Atatürk, bathrobe, reproduction study, revision, textile production.



Abstract

Atatürk, bugüne kadar birçok vasfıyla öne çıkmış bir devlet adamı ve liderdir. Gerek askeri gerekse sivil yaşamındaki başarılı uygulamalarıyla topluma önderlik ettiği yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın da takdir ettiği bir gerçektir. Uygar bir toplum olmanın gereklerini halkına öğretmeyi bir düstur haline getiren ulu önderimize layık olduğu değeri her alanda göstermek, ona karşı saygı ve sevgimizi; yaptıklarımızla, yaşattıklarımızla geleceğe taşımak onun manevi kişiliğine saygımızın gereklerindendir. Mustafa Kemal Atatürk, özelde askeri genelde ise sivil yaşamındaki uygulamalarıyla, bir ölçüye kadar dile getirilmesine rağmen, gündelik yaşamındaki giysi tercihleri sadece yaptığı devrimler çerçevesinde genel olarak değerlendirimiş olduğu, yazılı ve görsel kaynaklardan anlaşılmaktadır. Bu uygulamadaki amaç; spora ve özellikle de yüzmeye olan düşkünlüğü ile tanınan Atatürk’ün, yaşamının bu yönüne eşlik eden, gündelik yaşamının özel parçalarından biri olan bornozları hem bilimsel yönden hem de sektörel olarak değerlendirmektir. Bu çerçevede anısını yaşatmak istediğimiz Atatürk’ün, Beşiktaş Denizcilik Müzesi’ndeki eşyaları arasında bulunan ve oldukça yıpranmış olduğu saptanan bornozu, aslına sadık kalınarak yeniden üretilmiştir.



Keywords

Atatürk, Bornoz, Reprodüksiyon Çalışması, Revizyon, Tekstil Üretimi.