KAĞITTAN EKRANA: EKRAN OKUMA

FROM PAPER TO SCREEN: SCREEN READING

KAĞITTAN EKRANA: EKRAN OKUMA

 
Author : Metin ELKATMIŞ    
Type :
Printing Year : 6
Number : 18
Page : 1-15
DOI Number: :
Cite : Metin ELKATMIŞ , (6). KAĞITTAN EKRANA: EKRAN OKUMA. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 18, p. 1-15. Doi: .
    


Summary
Bilimin bir sonucu olan teknoloji, sürekli yenilenmesi, çeşitlenmesi ve hayatın her noktasına dokunmasıyla ilgilerimizi, beğenilerimizi ve alışkanlıklarımızı da değiştirmektedir. Ne kadar tutucu olursa olsun her birey, her toplum ve her kültür, ister yavaş ister hızlı ama mutlaka değişecektir. Söz konusu değişime en kısa ve en etkili yoldan uyum sağlamanın koşulu ise tüm bilgi, duygu ve becerilerimizin kaynağı olan okuma becerisine sahip olmaktan geçmektedir. Ne var ki teknolojik evrim her alanda olduğu gibi okuma becerisine yönelik algıyı, kültürü ve türü de etkilemiştir. Bu durum literatürde bilgisayar tabanlı okuma eylemi, “ekran okuma”, “ekrandan okuma”, e-okuma”, “elektronik okuma” “dijital okuma”, “hiper-okuma” gibi farklı adlarla kavramsallaştırılmaktadır. Bu çalışmanın öncül amacı da ekran okuma becerisine ilişkin kavramsal bir çözümleme yaparak, söz konusu yaklaşımın özellikleri, olumlu ve olumsuz yanlarını saptamak olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda konuyla ilgili ulusal ve uluslararası kaynaklar doküman analizi tekniği ile taranarak elde edilen veriler yorumlanmıştır. Araştırmada ekran okumanın kağıttan okumaya göre gözü, zihni ve bedeni yorduğu, buna bağlı olarak da okuyucunun okuma ve anlama performansını düşürdüğü şeklinde görüşlere ulaşılmışken, bilgiyi hızlı alma, çabuk öğrenme, anlama ve aktarma, etkileşimi artırma gibi kimi yararının da bulunduğu görülmüştür.

Keywords
Okuma, Ekran Okuma, Türkçe Eğitimi

Abstract
The outcome of science, technology is continuously changing, renewing and diversifying and touching every point of life and thus, altering our interests, likes and habits. No matter how conservative it is, each individual, each society and each culture will inevitably change. The most effective and comfortable adjustment to such a change process can be realized through reading skill that is the source of our all knowledge, emotions and competencies. However, the evolution of technology, as in every field, affects the perception of reading skill, its culture and types. This situation is conceptualized in the literature under different names such as “computer-based reading activity”, “screen reading”, “reading from the screen”, “e-reading”, “electronic reading”, “digital reading” and “hyper reading”. The primary purpose of the current study is to determine the negative and positive aspects of screen reading by conducting conceptual analysis in relation to screen reading skill. For this purpose, national and international resources about the issue were reviewed through document analysis technique and then the collected data were interpreted. The findings revealed that screen reading is more tiring for eyes, mind and body when compared to reading from paper and thus, reduces the reading and comprehension performance of the reader. On the other hand, it makes some positive contributions such as fast reception of information, fast learning, understanding and transferring and enhanced communication.
debates on abortion information on abortion nyc abortion clinics


Keywords
Reading, Screen Reading, Turkish Language Education