CHINA'S ECONOMIC HEGEMONY IN AFRICA

ÇİN'İN AFRİKA'DAKİ EKONOMİK HEGEMONYASI

CHINA'S ECONOMIC HEGEMONY IN AFRICA

 
Author : Ferdi GÜÇYETMEZ  Rahmi İNCEKARA  
Type :
Printing Year : 2021
Number : 45
Page : 739-751
DOI Number: :
Cite : Ferdi GÜÇYETMEZ Rahmi İNCEKARA, (2021). CHINA'S ECONOMIC HEGEMONY IN AFRICA. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 45, p. 739-751. Doi: 10.35826/ijoess.2974.
    


Summary

The Chinese state, which revealed its new plans after 1950, continued these plans despite the Cold War. China, which started to open up to the world in 1978, rose from a poor country to the world's second largest economy with its economic policies. China, which later increased its influence on the world with the 'One Belt One Road Project', has reached beyond its borders. China, which advances its military activities with the modernization of its national defence and armed forces, on the other hand, increases its economic cooperation with countries. Increasing its bilateral relations with the Arctic, Mediterranean, Europe and Africa, China was increasing all its activities, especially in the African region. China, which has increased its hegemony with its public diplomacy in Africa, transfers its social activity to the people of the region with the institutes it has established. The railway system and economic investments enabled China to get ahead of European countries. Thus, China established economic hegemony in the region. The most important reason why China is in this region is its increasing energy need. Increasing industrial activities lead to a shortage of energy in the global arena and China is increasing its cooperation with African countries for this energy need. Therefore, China's African policies are crucial to the future race for global hegemony. In this study, we will examine the economic factors of China's hegemony over African countries through dependency theory.



Keywords


Abstract

1950'den sonra yeni planlarını ortaya koyan Çin devleti, Soğuk Savaş'a rağmen bu planlarını sürdürdü. 1978 yılında dünyaya açılmaya başlayan Çin, uyguladığı ekonomik politikalarla yoksul bir ülkeden dünyanın ikinci büyük ekonomisi konumuna yükseldi. Daha sonra 'Bir Kuşak Bir Yol Projesi' ile dünya üzerindeki etkisini artıran Çin, sınırlarını aşmış durumda. Ulusal savunma ve silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu ile askeri faaliyetlerini ilerleten Çin, diğer yandan ülkelerle ekonomik iş birliğini artırmaktadır. Kuzey Kutbu, Akdeniz, Avrupa ve Afrika ile ikili ilişkilerini artıran Çin, özellikle Afrika bölgesine yöneliyordu. Afrika'daki kamu diplomasisi ile hegemonyasını artıran Çin, kurduğu enstitülerle sosyal etkinliğini bölge halkına aktarmaktadır. Demiryolu sistemi ve ekonomik yatırımlar Çin'in Avrupa ülkelerinin önüne geçmesini sağladı. Böylece Çin, bölgede ekonomik hegemonyasını kurmuş oldu. Çin'in bu bölgede olmasının en önemli nedeni artan enerji ihtiyacıdır. Artan endüstriyel faaliyetler küresel arenada enerji kıtlığına neden oluyor ve Çin bu enerji ihtiyacı için Afrika ülkeleriyle iş birliğini artırmaktadır. Bu nedenle, Çin'in Afrika politikaları, gelecekteki küresel hegemonya yarışı için çok önemlidir. Bu çalışmada, Çin'in Afrika ülkeleri üzerindeki hegemonyasının ekonomik faktörlerini bağımlılık teorisi üzerinden inceleyeceğiz.



Keywords

China, Africa, Hegemony, Economy, Energy, Theory of Interdependence, Mearsheimer