Home
About
About the Journal
Focus and Scope
Editorial Board
Publication Policies
Ethical Responsibilities
Writing Rules
Copyright
Contact
Author Guidelines
Review Policies
Writing Rules
Ethical Responsibilities
Privacy Statement
Evaluation and Proofreading Fee
Complaints & Appeals
Contact
ETHICAL RESPONSIBILITIES AND POLICIES
ANNOUNCEMENT
Archive
Current Issue
Contact
TÜRKİYE’DE GELENEKSEL ŞARKICILIK TÜRLERİ ARAŞTIRMALARINDA ŞARKICI FORMANTI PARAMETRESİNİN KULLANIMINA YÖNELİK BİR ÖNERİ
A PROPOSAL TOWARDS THE USING THE PARAMETER OF SİNGER’S FORMANT İN TRADITIONAL SINGING STYLE STUDIES
TÜRKİYE’DE GELENEKSEL ŞARKICILIK TÜRLERİ ARAŞTIRMALARINDA ŞARKICI FORMANTI PARAMETRESİNİN KULLANIMINA YÖNELİK BİR ÖNERİ
Author
:
Şahin SARUHAN
Type
:
Printing Year
:
5
Number
:
17
Page
:
163-192
DOI Number:
:
Cite :
Şahin SARUHAN , (5). TÜRKİYE’DE GELENEKSEL ŞARKICILIK TÜRLERİ ARAŞTIRMALARINDA ŞARKICI FORMANTI PARAMETRESİNİN KULLANIMINA YÖNELİK BİR ÖNERİ.
International Journal Of Eurasia Social Sciences
, 17, p. 163-192. Doi: .
Bu eserin tam metnini indirmek için tıklayın
Summary
Şarkıcılık alanında fizyolojik ve akustik açıdan yapılan araştırmalar 20. yüzyılın ikinci yarısında önemli bir ivme kazanmıştır. Günümüze kadar da artarak süren bu araştırmalar sayesinde oluşan literatürün, özellikle de son yıllara kadar, neredeyse tümüyle opera şarkıcılığı üzerine olduğu görülür. Opera dışı şarkıcılık türlerinde halen sürmekte olan yazılı anlamda metodolojik kaynak eksikliği, tüm dünyada olduğundan belki de biraz daha fazla olacak şekilde Türkiye’de de mevcuttur. Bu eksiklik, özü itibarıyla, müzikte modernleşme çabalarının ürettiği bir anlayış çerçevesinde ortaya konan ve opera şarkıcılığına ait tekniklerin taklidinin amaçlandığı bir sürecin sonuçlarından biridir. Günümüzde, yerel şarkıcılık türlerine ilişkin bu eksikliğin giderilmesi açısından yürütülecek araştırmalarda kullanılabilecek çeşitli parametreler mevcuttur. Bu parametrelerin dünyada en çok kullanılanlarından biri şarkıcı formantıdır. Opera şarkıcılığında uygulanan teknik yaklaşımlarla üretilen ve spektral olarak tanımlanabilir olan bu fenomenin yerel şarkıcılık türlerinde mevcut olup olmadığı hususu, söz konusu türlere ilişkin önerilecek metodolojilerde dikkate alınması gereken bir boyutu işaret eder. Şarkıcı formantının üretimini sağlayan ve literatürde açık bir şekilde tanımlanmış teknik yaklaşımların, yerel şarkıcılık türlerine ilişkin bir metodolojik önermenin içeriğinde bulunup bulunmayacağına ilişkin bir değerlendirme yapılabilmesi açısından, şarkıcı formantının ilgili şarkıcılık türünün geleneksel icrasında mevcut olup olmadığının bilinmesi bir gerekliliktir. Bu çalışmada, herhangi bir şarkıcılık türünde şarkıcı formantının mevcudiyetine ilişkin yapılacak çalışmalarda, doğru bir sonuca ulaşabilmek açısından dikkate alınması gereken hususlar ayrıntılı şekilde ele alınmaya çalışılmaktadır.
Keywords
Şarkıcı formantı, geleneksel şarkıcılık türlerinde metodoloji, şarkıcıkta araştırma yöntemleri.
Abstract
The physiological and acoustical researches had been done in the area of singing have gained momentum since the second half of the 20th century. The literature formed through this increased researches almost related with opera singing art, especially until recent years. The lack of written methodological sources that presently continues to exist in non-operatic singing genres show themselves in Turkey too, perhaps even more prominently with regard to the world. This lack, in essence, is a result of a process aimed to imitation of opera singing techniques and this approach shaped by the concept of modernization in musical domain. Nowadays, we can use various parameters in the researches in terms of rectifying of lack in relation to indigenous singing styles. The singing formant is one of the most commonly used parameters in the world. Singer’s formant can be defined spectrally and can be produced with technical approaches those are applied in the opera singing style. Whether this phenomenon is available or not in indigenous singing styles, points a dimension that should be take into account in the suggested methodologies related with styles in question. One of the crucial point is whether techniques of singing that creates singing formant are suitable or not for all kinds of indigenous singing styles of the world. In this regard, one should know whether singing formant is available in the related indigenous singing styles. In this study; the points, which should be taken into accounts in the study of singing formant’s presence in the other indigenous singing styles, are going to be addressed thoroughly.
debates on abortion
information on abortion
nyc abortion clinics
Keywords
Singer’s formant, methodology in traditional singing, research method in singing.