TÜRKİYE'DE GİTAR PRATİKLERİNDE ANADOLU MÜZİKSEL ÖĞELERİNİN KULLANILMASI SÜRECİ ÜZERİNE SOSYO-KÜLTÜREL BİR ARAŞTIRMA

A SOCIO-CULTURAL STUDY ON THE PROCESS OF USE OF ANATOLIAN MUSICAL ELEMENTS IN GUITAR PRACTICES IN TURKEY

TÜRKİYE'DE GİTAR PRATİKLERİNDE ANADOLU MÜZİKSEL ÖĞELERİNİN KULLANILMASI SÜRECİ ÜZERİNE SOSYO-KÜLTÜREL BİR ARAŞTIRMA

 
Author : SAVAŞ BURAK ÖZKAN  , Banu MUSTAN DÖNMEZ  
Type :
Printing Year : 5
Number : 17
Page : 128-162
DOI Number: :
Cite : SAVAŞ BURAK ÖZKAN , Banu MUSTAN DÖNMEZ, (5). TÜRKİYE'DE GİTAR PRATİKLERİNDE ANADOLU MÜZİKSEL ÖĞELERİNİN KULLANILMASI SÜRECİ ÜZERİNE SOSYO-KÜLTÜREL BİR ARAŞTIRMA. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 17, p. 128-162. Doi: .
    


Summary
Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de Cumhuriyet Dönemi ve sonrasında bir Batı çalgısı olan gitarın Anadolu müzik kültürüne adapte edilerek kullanılmasını sağlayan sosyo-kültürel nedenleri ve bu adaptasyon sürecinin ne şekilde gerçekleştiğini tarihsel bilgilerin de ışığında analiz etmektir. Cumhuriyet Dönemi müzik politikaları aracılığı ile Türkiye’de Batılaşma hareketinin müziğe yansıması ve bunun bir sonucu olarak klasik gitarın Türkiye’ye hem özgün gitar edebiyatı performansıyla girişi, hem de Türk müziğine adapte edilen bir düzenleme çalgısı olarak girişi konu edilmektedir. 1960’lı yıllardan sonra popüler kültürün de yaygınlaşması sonucunda gitarın Türkiye’ye tekrar ve farklı bir biçimde girişi çalışmada ele alınmıştır. Gitar, Türkiye’de gelişen popüler türlerden olan ‘pop’, ‘rock’ ve ‘protest’ müzik türleri içerisinde de çok aktif olarak kullanılagelmiştir. Çalgının Türk geleneksel ve popüler müzikleri içerisinde eşlik çalgısı ve solo çalgı konumunda yer aldığı ve gerek icrasında ve gerekse imalatında Anadolu kültürüne adapte edilebilmesi için farklı yollar izlendiği üzerinde durulmuştur. Türkiye’de gitar kullanımının Cumhuriyet Dönemi’ne, 1960’lı yıllara, 1980’li yıllara ve günümüze ait farklı dönüm noktaları bulunduğu saptanmıştır.

Keywords
Anadolu Müziksel Öğeleri, Gitar Pratikleri, Müzik Politikası, Sosyo- Kültürel Yapı

Abstract
The purpose of this study is to analyze in the light of the historical information the socio-cultural reasons, providing that, guitar, as a Western instrument, is used, having been adapted to the Anatolian musical culture during and after the republican era in Turkey and how this adaptation process occurs. It is mentioned that the reflections of the Westernization movement in Turkey to music through the musical policies of the Republic period, which naturally results in that the classical guitar has entered into Turkey, both as an its performance of original guitar literature and as an instrument of arrangement, adapted to the Turkish music. Furthermore it has been discussed the re-entrance of guitar into Turkey in a different way after 1960’s as a resulf of the proliferation of popular culture. Guitar has been using actively in various music genres in Turkey such as ‘pop’, ‘rock’, and ‘protest’, as well. It has been emphasized that guitar be located in as a solo and accompaniment instrument in Turkish traditional and popular musics and have been tried different ways both during its production and performance, in this way it could have been adapted to the Anatolian culture. It has been stated that the usage of guitar has different milestones pertain to Republican Period, 1960’s, 1980’s and today’s in Turkey.

Keywords
Anatolian Musical Elements, Guitar Practices, Music Policy, Socio-Cultural Structure