Summary
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KPSS ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ SINAVINA (ÖABS) YÖNELİK GÖRÜŞLERİ
Türkiye’de kamu kurumlarına merkezi sınavla personel alımı, 1999 yılında ilk kez yapılan ve Devlet Memurluk Sınavı (DMS) denen bir sınavla mümkün olmuştur. Sonrasında bu sınavın ismi Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) olarak değiştirilmiş, diğer kamu kurumları gibi Milli Eğitim Bakanlığına öğretmen atamalarında da bu sınav ölçüt olarak kullanılmıştır. 2013 yılında KPSS sınavının öğretmen alımında tek başına yeterli olamayacağı gerçeği özellikle belli branşlarda Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABS) testlerinden de öğrencilerin sınanması gerektiğine karar verilmiştir. Böylece öğretmen atamalarında, diğer sınava göre içeriği genişletilmiş çok daha kapsayıcı bir sınavın uygulanması mümkün olmuştur.
Bu çalışmada sosyal bilgiler öğretmen adaylarının KPSS Alan bilgisi sınavına ilişkin görüşleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu amaçla ilk etapta alan taraması yapılarak ve uzman görüşlerine başvurularak 39 maddeden oluşan bir ölçek oluşturulmuştur. Ön ölçek geçerlik güvenirlik çalışması için Kilis ilinde öğrenim gören toplam 120 sosyal bilgiler öğretmen adayına uygulanmıştır. Ön ölçeğin güvenirlik katsayısı (Cronbach alpha) .76 olarak ölçülmüştür. Ancak 4 maddenin (1., 3., 4., ve 16. maddeler) atılmasıyla güvenirlik katsayısı .80 çıkarılmış bu şekilde güvenirliği yüksek ve 35 maddeden oluşan ölçek nihai ölçek olarak kabul edilmiştir. Son şekli verilen ölçek İnönü Üniversitesinde ve Adıyaman Üniversitesinde öğrenim gören toplam 244 öğretmen adayına uygulanmıştır. Elde edilen veriler t-testi, Varyans Analizi (ANOVA), yüzde frekans metodu ile çözümlenmiştir.
Araştırmanın sonucunda öğretmen adaylarının KPSS-ÖABS testine yönelik tutum puanları ile cinsiyet, sınıf düzeyi, toplam kardeş sayısı, ekonomik gelir düzeyi, anne-baba eğitim durumları arasında belirgin bir farklılık tespit edilememiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının KPSS-ÖABS tarzı sınavlara nitelikli öğretmen seçemediği için, karşı oldukları ancak ÖABS testinin uygulanmasını olumlu buldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords
Sosyal Bilgiler, KPSS Sınavı, Alan Bilgisi Sınavı, öğretmen adayları.