SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MATEMATİK DERSLERİNDE AKILLI TAHTALARI KULLANIMI

THE USING OF IWBS IN MATHEMATICS CLASSROOMS BY PRIMARY SCHOOL TEACHER

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MATEMATİK DERSLERİNDE AKILLI TAHTALARI KULLANIMI

 
Author : Murat BAŞ    
Type :
Printing Year : 6
Number : 21
Page : 121-135
DOI Number: :
Cite : Murat BAŞ , (6). SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MATEMATİK DERSLERİNDE AKILLI TAHTALARI KULLANIMI. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 21, p. 121-135. Doi: .
    


Summary
Etkileşimli akıllı tahtaların (IWBs); öğretim programlarının hedeflenen amaçlarını ve eğitimsel kazanımları desteklediği dünya çapında yürütülen birçok araştırma sonucunda ortaya konmuştur. Buna rağmen, Türkiye’de yeni öğretim teknolojilerinin etkililiği üzerine ve bunların sınıf öğretmenleri tarafından nasıl kullanıldığına yönelik çok az sayıda yürütülmüş çalışma vardır. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı; Türkiye’ deki bir ilkokulda sınıf öğretmenlerince yürütülen matematik derslerinde etkileşimli akıllı tahtaların öğretmenler tarafından niçin ve nasıl kullanıldığı sorularına olası yanıtlar araştırmaktır. Bu araştırmada nitel veriler, yarı yapılandırılmış mülakatlar ve gözlem formları kullanılarak çalışmanın yürütüldüğü ilkokuldaki sınıf öğretmenleri aracılığıyla elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonucu göstermiştir ki; gözlem yapılan sınıfların bazılarındaki sınıf mevcudu fazlalıklarına rağmen, etkileşimli akıllı tahtalar öğrenci motivasyonlarını artırma konusunda etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna rağmen, yürütülen bu çalışmanın sonuçlarına bakarak; öğretmenlerin akıllı tahtayı genellikle görsel sunum aracı olarak kullandıkları söylenebilir. Ayrıca, bu çalışmada yer alan sınıf öğretmenlerinin matematik derslerinde etkileşimli akıllı tahtaların sadece sınırlı sayıda ki özeliklerini kullanabildikleri gözlemlenmiştir. Sınırlılıklara neden olarak; güneş ışığının tahtaya düşmesi gibi kontrol edilemeyen çevresel sorunlar ve kalibrasyon problemleri, zorunlu eğitim gibi farklı türdeki problemler örnek gösterilebilir. Yürütülen bu araştırma sonucunda, karşılaşılan bütün bu sorunlara rağmen, katılımcıların birçoğu etkileşimli akıllı tahtaların kullanımını oldukça yüksek bir oranla olumlu olarak değerlendirdiği ortaya konmuştur.

Keywords
Etkileşimli akilli tahta, BİT, matematik öğretimi, teknoloji

Abstract
This study aims to explore potential answers to the question of how and why IWBs are used during mathematics classes organised by teachers in a primary schooL. Qualitative data was obtained from primary school teachers through the use of observation forms and semi-structured interviews. The results of this study indicate that despite some large class sizes, the IWBs were deemed to be successful in motivating students. However, according to findings of this study, it is highly possible to be argued that teachers used their boards for a restricted range of functions. Although they did use the IWB frequently, they encountered a series of difficulties. For instance, calibration problem of IWBs and restricted training can just be samples. Despite of these kinds of problems, most participants valued the use of IWBs overwhelmingly positively. The study concludes with some recommendations for future practice and research

Keywords
Interactive white board, ICT, primary mathematics, technology