MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLARIN TMS-38 KAPSAMINDA FİNANSAL RAPORLARDA SUNUM İLKELERİ

PRINCIPLES FOR PRESENTATION OF INTANGIBLE FIXED ASSETS IN FINANCIAL REPORTS WITHIN THE SCOPE OF TAS-38

MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLARIN TMS-38 KAPSAMINDA FİNANSAL RAPORLARDA SUNUM İLKELERİ

 
Author : Seçkin ARSLAN    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Seçkin ARSLAN , (). MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLARIN TMS-38 KAPSAMINDA FİNANSAL RAPORLARDA SUNUM İLKELERİ . International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
In today’s developing and constantly changing economic system, accounting transactions and applications of the enterprises along with financial reports prepared as a result of these transactions and applications must be prepared in a transparent, reliable and comparable manner in accordance with the needs and reality. Therefore, various accounting standards have been determined by conducting studies on an international scale. Within this framework, a standard (TAS-38) has been prepared for the intangible fixed assets that constitute the subject of the study. Throughout this development and change process, the diversity of financial products has been heightened. The improvement of financial markets and the sharp rise in the variety of financial products have deepened the financial markets and necessitated more rigorous and careful decisions to be made by the individuals or institutions wishing to invest. In this case, more detailed information attained by the relevant individual or institutions during the investment decisions process, the protection of their savings that is not only expected from the public authorities, the necessary consultancy services which they receive, and the effective use of Public Disclosure Platform (PDP) by regularly monitoring the enterprises whose investment instruments they own are of great importance (Kartal, 2001: 279-280). In this study, firstly, information about TAS-38 is presented. The determination of financial events and information according to TAS-38 and the principles on which this information is evaluated and accounted for are explained by examples. Subsequently, the footnote explanations covering the intangible fixed assets are considered by mentioning the matters regarding the footnotes that are required to be included in the financial statements.

Keywords
IFRS, Intangible Fixed Assets, TAS-38, Financial Reporting

Abstract
Günümüzde gelişen ve sürekli olarak değişim gösteren bu ekonomik sistem içerisinde işletmelere ait muhasebe işlemleri ve uygulamaları ile bu işlem ve uygulamalar sonucunda hazırlanan finansal raporların ihtiyaca ve gerçeğe uygun olarak şeffaf, güvenilir ve karşılaştırılabilir bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Bu nedenlerden dolayı uluslararası düzeyde çalışmalar yapılarak çeşitli muhasebe standartları belirlenmiştir. Bu çerçevede çalışmanın konusunu oluşturan maddi olmayan duran varlıklar (TMS-38) ile ilgili de bir standart hazırlanmıştır. Bu gelişim ve değişim süreci içerisinde finansal ürünlerin çeşitliliği de artmıştır. Finansal piyasaların gelişmesi ve finansal ürün çeşitliliğinin artması, finansal piyasaları derinleştirmiş, yatırım yapmak isteyen kişi ya da kurumların daha titiz ve dikkatli karar almalarını zorunlu kılmıştır. Bu durum ise yatırım kararları sürecinde ilgili kişi ya da kurumların daha detaylı bilgilere sahip olması, tasarruflarının korunmasını sadece kamu otoritelerinden beklememeleri, gerekli danışmanlık hizmetlerini almaları, yatırım araçlarına sahip oldukları işletmeleri düzenli olarak takip ederek Kamuyu Aydınlatma Platformu’nu (KAP) etkin bir şekilde kullanmaları büyük önem arz etmektedir (Kartal, 2001: 279-280). Bu çalışmada öncelikle TMS-38 hakkında bilgilere yer verilmiştir. TMS-38’e göre finansal nitelikteki işlemlerin ve bilgilerin tespit edilmesi, bu bilgilerin hangi esaslara göre değerlendirilip muhasebeleştirileceği, örnekler aracılığı ile açıklanmıştır. Daha sonra maddi olmayan duran varlıkların raporlanması sürecinde finansal tablolarda yer alması gereken dipnotlar ile ilgili hususlar değinilerek, maddi olmayan duran varlıkları kapsayan dipnot açıklamalarına yer verilmiştir.

Keywords
UFRS, Maddi Olmayan Duran Varlıklar, TMS-38, Finansal Raporlama