FEN BİLİMLERİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİYOTEKNOLOJİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI

SCIENCE AND CLASSROOM TEACHER CANDIDATES’ KNOWLEDGE AND ATTITUDES ABOUT BIOTECHNOLOGY

FEN BİLİMLERİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİYOTEKNOLOJİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI

 
Author : Süleyman AYDIN  Keziban Çetin  
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Süleyman AYDIN Keziban Çetin, (). FEN BİLİMLERİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİYOTEKNOLOJİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
Biyoteknoloji, canlı organizmaların ya da onların ürünlerinin insan yaşamını ve çevresini olumlu yönde değiştirecek biçimde kullanılmasını sağlayan teknolojilerin bir toplamı olarak çoğunlukla gen teknolojileri ve genetik rekombinasyon (genetik materyalin yeni bileşimi) terimleri ile birlikte kullanılan bir kavramdır. Bu araştırmanın amacı, fen bilimleri ve sınıf öğretmenliğinde öğrenim gören öğretmen adaylarının biyoteknoloji kavramıyla alakalı bilgi düzeylerini ve tutum değerlerini belirlemektir. Araştırma 2018-2019 akademik döneminde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilimleri Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda öğrenim gören 68 (22 erkek 46 kız) öğretmen adayı ve Temel Eğitim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda öğrenim gören 64 (22 erkek 42 kız) öğretmen adayı olmak üzere toplam 132 kişiyle yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları literatürden alınan ‘Biyoteknoloji Bilgi Ölçeği’ ve ‘Biyoteknoloji Tutum Ölçeği’ olmak üzere iki ölçekten oluşmaktadır. ‘Biyoteknoloji Bilgi Ölçeği’ öğretmen adaylarının biyoteknoloji konusunda bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla 3’lü likert tipine göre hazırlanmış ve 22 sorudan oluşturulmuştur. Ölçeğin iç tutarlık sınamasında Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı,70 olarak hesaplanmıştır. ‘Biyoteknoloji Tutum Ölçeği’ ise öğretmen adaylarının tutum düzeylerini ölçmek için 5’li likert tipine göre hazırlanmış ve 22 sorudan oluşturulmuştur. Ölçeğin iç tutarlık sınamasında Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı, 81 olarak hesaplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğretmen adaylarının bölümlerine göre hem biyoteknoloji ile ilgili bilgi düzeyleri arasında hem de cinsiyetleri arasında anlamlı farklılıkların olup olmadığına bakılmıştır. Elde edilen sonuçlar literatürdeki sonuçlardan farklı olarak fen bilgisi öğretmen adayları ile sınıf öğretmenliği öğretmen adaylarının biyoteknoloji bilgi düzeyleri arasında fen bilgisi öğretmen adayları lehine bir farklılığın olduğunu ancak bu farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermiştir. Tutum testi sonuçları ise benzer şekilde fen bilgisi öğretmen adayları ile sınıf öğretmenliği öğretmen adayları arasında bir farklılık olduğunu ancak, bu farklılığın yine anlamlı düzeyde olmadığını göstermiştir.

Keywords
Öğretmen adayları, fen eğitimi, sosyo bilimsel konular, biyoteknoloji.

Abstract
Biotechnology is a concept that is often used in conjunction with gene technologies and genetic recombination (a new combination of genetic material) as a collection of technologies that enable living organisms or their products to be used to change human life and environment positively. The aim of this study was to determine the knowledge levels and attitude values of prospective teachers studying in science and primary education classroom teaching, in terms of biotechnology. The study was conducted with a total of 132 teacher candidates, 68 of them were (22 boys, 46 girls) from the Department of Mathematics and Science Education, Science Education Department and 64 ot them were from the department of classroom teaching, classroom teaching department of an Education Faculty in the academic year of 2018-2019 in automn season. The data collection tools used in the study consisted of two scales: “Biotechnology Information Scale” and “Biotechnology Attitude Scale”, taken from the literatüre. “The Biotechnology Information Scale” was prepared according to the 3-point Likert type in order to determine the knowledge level of prospective teachers on biotechnology. The Cronbach's alpha reliability coefficient was calculated as,70 in the examination of internal consistency test of the scale. “The Biotech Attitude Scale” was prepared according to the 5-point Likert type and was composed of 22 questions. Cronbach Alpha reliability coefficient was calculated as, 81 in the examination of internal consistency test of the scale. As a result of the analyzes, it was examined whether there were significant differences between the knowledge levels of biotechnology according to their departments and their genders. The results of this study showed that there was a difference in favor of science teacher candidates but this difference was not statistically significant among the knowledge levels of science teacher candidates and prospective teacher candidates in contrast to the literatıre. Similarly, the results of the attitude test showed that there was a difference between the science teacher candidates and the classroom teacher candidates but this difference was not statsitically significant again.

Keywords
Teacher Candidates, Science education, socio-scientific issues, biotecnology.