ABD’YE GÖÇ EDEN OSMANLILARIN MÜZİKLERİ

THE MUSIC OF OTTOMAN MIGRANTS TO THE UNITED STATES OF AMERICA

ABD’YE GÖÇ EDEN OSMANLILARIN MÜZİKLERİ

 
Author : Onur HAYIRLI    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Onur HAYIRLI , (). ABD’YE GÖÇ EDEN OSMANLILARIN MÜZİKLERİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
1860 ile 1914 arasında Müslüman ve Müslüman olmayan gruplar (özellikle de Yahudiler ve Yunanlar) Osmanlı devleti sınırları içine göç etmişlerdir. Benzer şekilde, çeşitli sebeplerle Osmanlı devleti topraklarından da diğer ülkelere dönem dönem artmak ve azalmak suretiyle göçler yaşanmıştır. Bu göçlerin ekonomik, kültürel ve dini farklı dayanak ve sebepleri olmuştur. Suriye’den, Balkanlardan, Bulgaristan’dan ve Osmanlı topraklarından çok fazla insan neredeyse her şeyini geride bırakarak yeni ülkelerde yeni yaşamlar kurmuştur. Bu göçmenlerden bazıları istedikleri miktar paraları kazandıktan sonra yurtlarına geri dönmüşler, bazılarıyla buralara yerleşmişler, yerleştikleri yerlerde diasporalar oluşturmuşlardır. Bu göçmenler arasında Türkler, Ermeniler, Yunanlar ve Araplar vardır ve dört milletin de Amerika’da çeşitli şekillerde yolları kesişmiştir. Vardıkları bu yeni ülkelerde yeniden var olmak, yaşama ekonomik ve kültürel olarak tutunmak ve kimliklerini korumak pek kolay olmamıştır. Türk müzisyenlerin genel olarak Amerika’ya, özel olarak da New York eyaletine varıp yerleşmeleri ile Osmanlı müziği yeni bir janra (genre) kazanmıştır. Bu göçmenlerin müziğinden ve kimliklerinden etkilenen Ian Nagoski’nin 2011 yılında yayınladığı ‘’To What Strange Place: Music of the Ottoman-American Diaspora 1916-1929’’ isimli albümün ışığında, Amerika’ya yerleşen Türklerin vatan özlemi, kimliklerine tutunma çabaları, göç etmenin zorlukları ve bunların sanatta yankısını bulması bu çalışma içinde sunulması planlanan başlıklardandır. Albümdeki şarkıların sözleri açımlanacak ve yorumlanacaktır. Bu albüm New York’ta yaşayan Osmanlı göçmenlerinin ritim ve şarkılarını içermektedir. Dönemin ruhunu yansıtması ve Naim Karakand, Şeker Hanım, Cemil Bey, Mısırlı İbrahim Efendi, Hafız Yozgatlı Süleyman Bey, Kemani Memduh Efendi, Kemani Minas Efendi ve Kareki Proodian gibi müzisyenlerin eserlerini içermesi bakımından oldukça önemli olan bu albüm, dönemi yansıtması ve yeni bir Osmanlı-Amerikan müziği oluşturması konusu bağlamında tartışılacaktır.

Keywords
Etnomüzikoloji, Göç, ABD, Osmanlı, Diaspora

Abstract
Between 1860 and 1914, Muslim and non-Muslim groups (especially Greeks and Jews) immigrated into Ottoman lands. Similarly, because of several different reasons, many communities immigrated into other countries from Ottoman lands. There were cultural, religious and financial reasons behind these immigrations. Many people founded themselves new lives, left everything behind them including their properties and families and moved into new countries from Bulgaria, Syria, Balkans and Ottoman lands. Some of these immigrants came back to their homelands after they earned enough money, but some of them stayed there forever, created their own culture, and formed new Diasporas. There were Turks, Armenians, Greeks and Arabs. It was indeed difficult for them to be able to preserve their identities when the US tried to assimilate everybody who came together under their flag. When these people among whom there were musicians from different ethnic roots settled in New York, a new genre was created. Ian Nagoski was inspired by their music and in 2011, he released an album named ’To What Strange Place: Music of the Ottoman-American Diaspora 1916-1929’. This study tries to analyze the lyrics of these art works recorded in this album and shows financial and cultural struggles they went through.

Keywords
Diaspora, Ottoman Music, Immigration, Ottoman