DEMOCRATIC PEACE THEORY AND INTERNATIONAL SECURITY: A CRITICAL PERSPECTIVE

ULUSLARARASI GÜVENLİK PERSPEKTİFİNDE DEMOKRATİK BARIŞ TEORİSİ

DEMOCRATIC PEACE THEORY AND INTERNATIONAL SECURITY: A CRITICAL PERSPECTIVE

 
Author : Betül ÇATAL    
Type :
Printing Year : 2020
Number : 39
Page : 118-135
DOI Number: :
Cite : Betül ÇATAL , (2020). DEMOCRATIC PEACE THEORY AND INTERNATIONAL SECURITY: A CRITICAL PERSPECTIVE. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 39, p. 118-135. Doi: 10.35826/ijoess.2485.
    


Summary
Devletler, tıpkı insanlar gibi öncelikle hayatta kalmak ve toprak bütünlüğünü korumak için uğraş verirler. İçten veya dıştan gelen ya da gelebilecek olan güvenliğe yönelik tehditlere karşı bir takım stratejiler üretirler. Bu güvenlik stratejileri devletin; jeopolitik ve jeostratejik yapısına, ekonomik temeline, nüfusuna ve algılanan tehdide göre değişiklik gösterebilir. Kimi araçlar farklı olsa da amaç genellikle aynıdır; öncelikle mevcut tehditleri bertaraf ederek ve yakın tehditlere karşı da önleyici tedbirlerle toprak bütünlüğünü bozmadan devleti ayakta tutabilmek ve bunu sağladıktan sonra vatandaşına huzurlu ve güven içinde bir yaşam sunabilmektir. Soğuk Savaş sonrası artan güvenlik endişeleri 11 Eylül saldırılarından sonra giderek kalıplaşarak uluslararası ilişkiler gündemine oturmuştur. Uluslararası güvenlik sorunlarına çözmede savaş, silahlanma, ittifak gibi pek çok kullanılan araç vardır. Bu araçlardan biri olan demokrasi ve demokratikleşme çabalarının, bu sorunların üstesinden gelip gelemeyeceği bu çalışmada incelenecektir.

Keywords
Uluslararası güvenlik,demokrasi, demokratik barış

Abstract
States, just like humans, primarily strive to survive and maintain territorial integrity. They develop strategies against security threats from inside or outside. These security strategies may vary according to the state's geopolitical and geostrategic structure, economic base, population and perceived threat. Although some tools are different, the aim is usually the same; firstly, it is to keep the state alive without disturbing the territorial integrity of the country by eliminating existing threats and preventing imminent threats and to provide a peaceful and safe life for its citizens. Increased security concerns after the Cold War escalated after the September 11 attacks. There are many tools used to solve international security problems such as war, armaments, and the alliance. It will be examined in this study whether one of these tools, democracy and democratization efforts, can overcome these problems.

Keywords
International security,democracy, democratic peace.