TÜRKİYE'DE SOSYOLOJİ EĞİTİMİ, ORTAÖĞRETİM PROGRAMININ METODOLOJİK ANALİZİ

THE METHODOLOGICAL ANALYSIS OF THE SOCIOLOGY TEACHING PROGRAM FOR SECONDARY EDUCATION IN TURKEY

TÜRKİYE'DE SOSYOLOJİ EĞİTİMİ, ORTAÖĞRETİM PROGRAMININ METODOLOJİK ANALİZİ

 
Author : Onur HAYIRLI    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Onur HAYIRLI , (). TÜRKİYE'DE SOSYOLOJİ EĞİTİMİ, ORTAÖĞRETİM PROGRAMININ METODOLOJİK ANALİZİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
Bu çalışmanın amacı Türkiye de ortaöğretimde yer alan sosyoloji dersinin içeriğinin olduğundan daha bilimsel ve evrensel yönde gelişmesine katkı sağlamaktır. Bu amaçla 14.12.2009 tarihinde Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurulu Başkanlığı tarafından kabul edilen, 2010-2011 eğitim öğretim yılı ‘Ortaöğretim Sosyoloji Müfredatı’nı, bilimsel konu alanları için bilimin temel kıstasları, bilimsel yöntem ve araştırma teknikleri açısından incelemeyi amaçlar. Bu çalışmanın ‘Giriş’ bölümünde ‘Ortaöğretim Sosyoloji Öğretmenliği Programı’ analiz edilmiştir. Literatür taraması yapılmış ve tarihsel metot kullanılmıştır. Sosyoloji programında yer alan ancak sosyoloji eğitimi ile evrensel anlamda örtüşmeyen noktalar belirtilmiştir. Sosyoloji bilimi için olması gerekli olan konular belirtilmiştir. Yerel anlamda ise örneğin belli başlı Türk sosyologlarının ve kuramlarının program içerisinde yer alması tavsiye edilmiştir.

Keywords
Sosyoloji Eğitimi, Türk Ortaöğretimi, Lise Eğitimi.

Abstract
The aim of this study is to contribute to improve sociology course to be more scientific and universal than now in Turkish Secondary Education. For this purpose, ‘Secondary Education Sociology Curriculum’ adopted on 14.12.2009 by the Chair of the Board of Education of the Ministry of Education in Turkey and implemented starting from the academic year 2010-2011 is analyzed in terms of basic criteria for science, scientific methods and research techniques. ‘Secondary Education Sociology Teaching Program’ adopted in 2009 is discussed in the ‘Introduction’ section. Literature view and historical analysis were the methods used. The points which do not comply with the sociology education universally were analyzed. The matters important for sociology are indicated. Locally, it is suggested that important Turkish sociologists and theories of sociology should be in the curriculum.

Keywords
Sociology Education, Turkish Secondary Education, Secondary Education.