Self-directed learning: Investigating Learner Beliefs

Self-directed learning: Investigating Learner Beliefs

 
Author : Betul TARHAN    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Betul TARHAN , (). Self-directed learning: Investigating Learner Beliefs . International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
Öz-yönetimli öğrenme alanındaki araştırmalar öz-yönetimli öğrenenlerin özelliklerinin temel olarak bu öğrenenlerin gözlemlenerek ortaya çıkarılması üzerine yoğunlaşmıştır. Ancak, öz-yönetimli öğrenenlerin kendi bakış açıları ve inanışları üzerinde daha az durulmaktadır. Çalışmamız; öz-yönetimli öğrenenlerin öz-yönetimli öğrenmeyle ilgili ne düşündüklerini ve ne dediklerini sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, bireylerle bir dizi yarı-yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Görüşmelerin ses kaydı yapılmış, yazıya dökülmüş ve öz-yönetimli öğrenme çevresindeki izlekler için nitel yöntem ile çözümlenmiştir. Araştırma verilerinden üç ana izlek ortaya çıkmıştır: (a) öz-yönetimliliğin tanımı, (b) dış ve iç kaynaklar, ve (c) öz-yönetimli bireyleri yetiştirecek olan veliler, öğretmenler ve toplum için öneriler. Kurumlar tarafından benimsenebilecek ve gelecekteki araştırmacılar tarafından ayrıca genişletilebilecek bir model de önerilmektedir.

Keywords
Özyönetimli Öğrenme, Nitel Çalışma, Model

Abstract
Research in the area of self-directed learning has primarily focused on finding out the characteristics of self-directed learners by observing them. However, less attention is given to the perspectives and beliefs of self-directed learners. Our study aims to present what self-directed learners think and say about self-directed learning. Individual semi-structured interviews were conducted. Interviews were recorded, transcribed, and analyzed using qualitative methods for themes surrounding self-directed learning. Three major themes emerged from the data: (a) definition of self-directed learning, (b) external and internal resources and (c) suggestions that could be made for parents, teachers and communities to raise self-directed individuals. A model is proposed, which can be adopted by institutions and can be expanded with further studies by future researchers.

Keywords
Self-directed learning, qualitative studies, model