The Investigation of the Relationship between Teacher Candidates’ Teacher Self-Efficacy Beliefs and Communication Skills

Öğretmen Adaylarının İletişim Becerileri ve Öğretmenlik Öz-Yeterlik İnançları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

The Investigation of the Relationship between Teacher Candidates’ Teacher Self-Efficacy Beliefs and Communication Skills

 
Author : Soner ARIK    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Soner ARIK , (). The Investigation of the Relationship between Teacher Candidates’ Teacher Self-Efficacy Beliefs and Communication Skills. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
Öğretmen Adaylarının İletişim Becerileri ve Öğretmenlik Öz-Yeterlik İnançları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi ÖZET Öğretmenlik mesleği yüzyıllardır devam eden ve gelecekte de devam edeceği sıklıkla dile getirilen bir meslek türü olarak görülmektedir. İlgili alan yazında öğretmen adaylarının mesleki öz yeterlik inançlarının önemli olduğu ve gelecekte öğretmenlik mesleğini icra etmede belirleyici olabileceği bilgisi sıklıkla dile getirilmektedir. Bu aşamada öğretmenlik mesleğinin en önemli boyutunu oluşturan iletişimin etkin biçimde gerçekleşmesi ise ayrı ve önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada, öğretmen adaylarının öğretmenlik öz yeterlik inançları, iletişim becerileri ve aralarındaki ilişki irdelenmiştir. Çalışmanın örneklemini 2017-2018 eğitim-öğretim yılında bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesinde öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri, Çolak, Yorulmaz ve Altınkurt (2017) tarafından geliştirilen ‘Öğretmenlik Öz-Yeterlik İnancı Ölçeği’, Korkut-Owen ve Bugay (2014) tarafından geliştirilen ‘İletişim Becerileri Ölçeği (İBÖ)’ ve araştırmacı tarafından oluşturulan ‘Kişisel Bilgi Formu’ kullanılarak ve gönüllülük esasına dayalı olarak toplanmıştır. Çalışma bulgularına göre öğretmen adaylarının öğretmenlik öz yeterlik inançları ile iletişim becerileri, cinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir farklılık göstermemekte fakat sınıf düzeyi, bölüm ve üniversite kulüp üyeliği değişkenleri açısından anlamlı farklılıklar göstermektedir. Ayrıca, öğretmenlik öz yeterlik inancı ile iletişim becerileri arasında pozitif, orta düzeyde, anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları ilgili alan yazın bağlamında tartışılmış ve bulgulara uygun olarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

Keywords
Öğretmen adayı, öğretmenlik öz-yeterlik inancı, iletişim becerileri, sınıf yönetimi

Abstract
The Investigation of the Relationship between Teacher Candidates’ Teacher Self-Efficacy Beliefs and Communication Skills ABSTRACT Teaching profession is regarded as a centuries old profession to continue in the future as well. In the literature, it is frequently stated that teachers’ beliefs on their occupational self-efficacy is of great significance and it will be determinant in performing the profession. Communication is considered the most important dimension of teaching profession and effective communication is of particular importance. In this study, teacher candidates’ occupational self-efficacy beliefs, their communication skills and the relation between these two are investigated. The sampling of the study consist of teacher candidates studying at the faculty of education at a state university in 2017-2018 academic years. The data were obtained on voluntary basis through ‘Teacher Self-Efficacy Beliefs Scale’ by Çolak, Yorulmaz and Altınkurt (2017), ‘Communication Skills Scale’ by Korkut-Owen and Bugay (2014) and a Personal Profile Form prepared by the researcher. According to the findings of the study, while no significant difference was observed in the teacher self-efficacy beliefs and communication skills of the participants in terms of gender, significant differences were found in terms of such variables as grade level, department and membership of a university club. Also, a positive medium-level significant relation was found between the teacher self-efficacy beliefs and communication skills of the teacher candidates. The findings of the study were discussed within the related literature and various suggestions were made accordingly.

Keywords
Teacher candidate, teacher self-efficacy belief, communications skills, classroom management