FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMEN ADAYLARINA GÖRE ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DERSİNİN FİZİK ÖĞRETİMİNDE KENDİLERİNE KATKILARI

CONTRIBUTION TO SPECIAL TEACHING METHODS COURSE ON PHYSICS TEACHING BY SCIENCE AND TECHNOLOGY TEACHER CANDIDATES

FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMEN ADAYLARINA GÖRE ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DERSİNİN FİZİK ÖĞRETİMİNDE KENDİLERİNE KATKILARI

 
Author : Cihat DEMİR    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Cihat DEMİR , (). FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMEN ADAYLARINA GÖRE ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DERSİNİN FİZİK ÖĞRETİMİNDE KENDİLERİNE KATKILARI. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
Fizik dersi diğer derslere göre daha çok soyut düşünme becerisi gerektiren, felsefe ile iç içe olan ve sınırları evrenin sınırları olan bir derstir. Bu nedenle öğrencilerde fiziği öğrenmenin zor olacağı algısı vardır. Fizik öğretiminde araştırmacılar fiziğin daha iyi anlaşılması için, konularının öğretiminde öğretmenlere ve öğretmen adaylarına yardımcı olacak pek çok çalışma yapmışlardır. Fizik öğretimini kolaylaştırmak için öğretmen adaylarına yardımcı olacak en iyi derslerden birinin de özel öğretim yöntemleri dersi olduğu tahmin edilmektedir. Bu çalışmanın amacı fen ve teknoloji öğretmen adaylarına göre özel öğretim yöntemleri dersinin fizik öğretiminde kendilerine sağlayacağı katkıları ortaya çıkarmaktır. Çalışma grubunu 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi’nde fen ve teknoloji anabilim dalında öğrenim gören 40 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden görüşme (mülakat) kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan 5 soruluk yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde öğretmen adaylarının verdikleri yanıtlar kategorilere ayrılmış bunlara yüzde ve frekans değerleri verilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre; fen ve teknoloji öğretmen adayları, özel öğretim yöntemleri dersinin fizik öğretiminde kendilerine olumlu bir katkı yapacağını düşünmektedirler. Çalışmanın sonuçlarına göre fizik eğitimi araştırmacılarına ve ilgili kurumlara bazı öneriler yapılmıştır.

Keywords
Özel öğretim yöntemleri, fizik eğitimi, fen ve teknoloji.

Abstract
Physics is a profound thought that requires more abstract thinking skills than other classes, and is bound up with philosophy, and whose borders are boundaries of the universe. For this reason, there is a perception that it is difficult for students to learn physics. In physics teaching, researchers have done a lot of work to help teachers and prospective teachers in teaching their subjects to better understand the physics. It is estimated that one of the best lessons to assist prospective teachers to facilitate physics teaching is a course of special teaching methods. The purpose of this study is to reveal the contribution of special teaching methods to physics teaching according to the science and technology teacher candidates. The study group consists of 40 students studying in science and technology department at Dicle University Ziya Gökalp Faculty of Education in 2016-2017 education year. In the study, interviews were used from qualitative research designs. As a data gathering tool, a semi-structured interview form with 5 questions prepared by the researcher was used. In the analysis of the data, the answers given by the teacher candidates are divided into categories and the percentage and frequency values are given. According to the results of the study; science and technology teacher candidates consider that the special teaching methods course will make a positive contribution to them in physics teaching. According to the results of the study, necessary suggestions were made to physics education researchers and related institutions.

Keywords
Special teaching methods, physics education, science and technology.