HAVACILIKTA EN KRİTİK RİSK FAKTÖRÜ OLAN İKY İÇİN KAVRAMSAL MODEL ÖNERİSİ: SWOT TEMELLİ YAKLAŞIM

A CONCEPTUAL MODEL PROPOSAL FOR THE HRM WHICH IS THE MOST CRITICAL RISK FACTOR IN AVIATION: A SWOT-BASED APPROACH

HAVACILIKTA EN KRİTİK RİSK FAKTÖRÜ OLAN İKY İÇİN KAVRAMSAL MODEL ÖNERİSİ: SWOT TEMELLİ YAKLAŞIM

 
Author : Ebru YAZGAN  Ayşe KÜÇÜK YILMAZ, Hilal Tuğçe BAL, Ebru YAZGAN  
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Ebru YAZGAN Ayşe KÜÇÜK YILMAZ, Hilal Tuğçe BAL, Ebru YAZGAN, (). HAVACILIKTA EN KRİTİK RİSK FAKTÖRÜ OLAN İKY İÇİN KAVRAMSAL MODEL ÖNERİSİ: SWOT TEMELLİ YAKLAŞIM. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
Havacılık sektöründe insan faktörü belirleyici bir faktördür, çünkü insan havacılık sistemi unsurlarını etkilerken onlardan etkilenebilmektedir. Anadolu üniversitesi Türkiye’nin havacılık sektöründeki insanları yetiştiren en büyük eğitim kuruluşudur. Anadolu Üniversitesi, kapsamında bulunan uçuş eğitim organizasyonu, hava aracı işletmesi, hava aracı bakım kuruluşu, hava aracı bakım eğitim kuruluşu, uluslararası havalimanı, hava trafik yönetim birimi, sürekli uçuşa elverişlilik kuruluşu ve alt birimleri yine kendisi işletmektedir. Risk kaynağı olan bu birimlerin güçlü yanları stratejik olarak avantaj alanları iken zayıf yönler ve tehditler de sürdürülebilirlik ve itibar yönetimi açısından kritik alanlardır. Bu çalışmada her bir unsurun SWOT analizinin kapsamında ele alınarak ve risk yönetim çerçeveleri kullanılarak geliştirilen kavramsal modelin, literatüre interdisipliner yaklaşımıyla katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

Keywords
İnsan Faktörleri, Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, SWOT analizi,Kurumsal Risk yönetimi

Abstract
Human factor may consider as decisive factor in aviation sector since human factor may impact on aviation system elements while affected by them. Anadolu University have both Flight Training organization, aircraft operations, aircraft maintenance organization, aircraft maintenance training organization, international airport, air traffic management unit, continuous flight aviation organization and their sub-units. All these units are operated by Anadolu University. The strengths of these units are strategically advantageous, while the weaknesses and threats are critical areas for sustainability and reputation management with a similar approach. For this purpose, the conceptual model developed using risk management frameworks may contribute into literature.

Keywords
Human Factors, Strategic Human Resource Management, SWOT analysis, Corporate Risk Management