Okul Öncesi Eğitimde Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmalarında Aile Katılımına İlişkin Öğretmen Görüşleri

Teacher's Vıews on Famıly Partıcıpatıon in Pre-School Educatıon Readıng Wrıtıng Preparatıon Studıes

Okul Öncesi Eğitimde Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmalarında Aile Katılımına İlişkin Öğretmen Görüşleri

 
Author : Emine YILMAZ BOLAT  EMİNE YILMAZ BOLAT, SİBEL DAL  
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Emine YILMAZ BOLAT EMİNE YILMAZ BOLAT, SİBEL DAL, (). Okul Öncesi Eğitimde Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmalarında Aile Katılımına İlişkin Öğretmen Görüşleri. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
Okul öncesi eğitimde aile katılımı sağlanarak yapılan çalışmaların etkililiği ve verimliliği desteklenebilir. Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitimde okuma yazmaya hazırlık çalışmalarında aile katılımına ilişkin öğretmen görüşlerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda Adana il merkezindeki dört resmi okul öncesi eğitim kurumunda görev yapan 21 okul öncesi öğretmeniyle çalışılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak uzman görüşleri doğrultusunda araştırmacılar tarafından geliştirilmiş olan genel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda aile katılımının okuma yazmaya hazırlık çalışmalarına öğrenilenleri pekiştirme, akademik başarıyı artırma gibi yararları olduğu, ailelerin bu desteği sunmada yetersiz olduğu ve yardıma gereksinim duydukları, öğretmenlerin evde yapılması için çizgi, sayı ve işlem, temel kavram çalışmaları gibi çalışmalara yer verdikleri belirlenmiştir. Öğretmenlerin okuma yazmaya hazırlık çalışmalarında aile katılımını sağlamada yaşadıkları sorunların temel nedeni ailelerin yetersiz ve bilinçsiz olmasıdır. Bu sorunların ortadan kaldırılması için en temel çözüm ise ailelerin bilgilendirilmesi ve desteklenmesidir.

Keywords
Okul öncesi eğitim, okuma yazmaya hazırlık çalışmaları, aile katılımı

Abstract
The efficiency and efficiency of the studies carried out by providing family participation in preschool education can be supported. The aim of this research is to reveal teacher views on family involvement in pre-school reading literacy studies. In this direction, 21 pre-school teachers working in four official pre-school institutions in the province of Adana were employed. In the research, general information form and semi-structured interview form developed by the researchers in the direction of expert opinions were used as data collection tool. As a result of the research, it was determined that family involvement has benefits such as reinforcement of literacy readiness studies, academic achievement enhancement, families are inadequate in this support and need help, teachers are involved in work such as line, number and transaction, basic concept studies to be done at home. The main reasons for the problems faced by teachers in their family involvement in their readiness to read and write activities are inadequate and unconscious. The most basic solution to eliminate these problems is to inform and support the families.

Keywords
Pre-school education, reading literacy, family participation