DEĞERLER EĞİTİMİNİN GENÇLERİN SAĞLIKLI SOSYALLEŞMELERİNE ETKİSİ

IMPACTS OF VALUES EDUCATION ON YOUNG PEOPLE’S HEALTHY SOCIALIZATION

DEĞERLER EĞİTİMİNİN GENÇLERİN SAĞLIKLI SOSYALLEŞMELERİNE ETKİSİ

 
Author : Bekir EMİROĞLU    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Bekir EMİROĞLU , (). DEĞERLER EĞİTİMİNİN GENÇLERİN SAĞLIKLI SOSYALLEŞMELERİNE ETKİSİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
Bireyin içinde yaşadığı toplumun bir parçası olduğunun bilincine varması ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmesi, onun toplumsal yaşamda gerekli olan sosyal becerileri kazanması ile olanaklıdır. Gençlerin içine girecekleri toplumsal yaşantı süreçlerinde toplumla bütünleşme ve sorumluluklar üstlenme, topluma önderlik ve öncülük etme deneyimlerini kazanmaları noktasında değerler eğitiminin büyük önemi olduğu açıktır. Genç sosyalleşme süreçlerinde temel değerleri sosyal rollerine bağlı olarak öğrenir ve de içselleştirir. Bu durum onların sadece sosyal gelişimleri için değil akademik ve duyuşsal gelişimleri açısından da oldukça önem arz etmektedir. Bu yönüyle değerler eğitimi, gençlerin kendilerine ve topluma ilişkin algılarını olgunlaştırması açısından, sosyalleşme tecrübelerini değer odaklı bir bakış açısıyla ele almayı gerekli kılmaktadır. Diğer yandan grup dinamiğinin anlaşılabilmesi ve toplumsal reaksiyonun kavranabilmesi açısından da değerler eğitimi-sosyalleşme ilişkisi, araştırmacılara oldukça önemli veriler sunmaktadır. Bu çalışma, değerler eğitimine muhatap olan gençlerin, topluma yönelik farkındalıklarının ve duyarlılıklarının arttığı, yaşamsal anlam arayışlarının daha fazla tatmin olduğu, özgüvenlerinin geliştiği, grup içi işbirliğine etkin katılımlarının gözlendiği, kendilerine ve topluma ilişkin algılarının olumlu yönde değiştiğine dair güçlü ipuçları ihtiva etmektedir. “Değerler eğitiminin gençlerin sağlıklı sosyalleşmelerine etkisi” araştırmasının nitel veri kaynaklarını, araştırmacının proje süreci boyunca katılımcı gözlemci olarak yapmış olduğu gözlemler ve paydaş kurum yetkilileri, öğrenciler ve veliler ile yapılan görüşmeler oluşturmaktadır. Bulguların değerlendirilmesi aşamasında betimsel bir yorumlama tercih edilmiş, böylelikle okuyucu açısından analizin rahat yapılması hedeflenmiştir. Nitel verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.

Keywords
Değerler eğitimi, sosyalleşme, özgüven, işbirliği, toplumsal sorumluluk.

Abstract
It is possible to realize that the individual is a part of the society in which he lives in and to fulfill his social responsibilities by the way of acquiring the social skills necessary for social life. It is clear that values education is very important as for gaining experiences such as social integration and taking responsibilities, leading and pioneering to society during their own social life processes. In their socialization period, young people learn and internalize basic values depending on their social roles. This situation is very significant not only for their social development, but also for their academic and emotional development. In this respect values education in terms of enhancing young people’s perceptions related with themselves and society, it is necessary to consider socialization experiences from a value-oriented point of view. On the other hand, from the point of understanding group dynamics and comprehend social reaction, relation between values education and socialization give the quite important data to researchers. This study suggests that the perceptions of young people involved in the values training are positive towards their awareness and susceptibility, more tolerant to aging and satisfaction, more self-confident and totally more favorable to themselves and to their society. The qualitative data sources of this study, namely “Impacts of Values Education on Young People’s Healthy Socialization” constitute observations in which researcher has acted as a participant observer throughout the project process as well as interviews with stakeholder authorities, students and parents. During the evaluation of the findings, a descriptive interpretation was preferred because of making the analysis easy for the reader. Content analysis method was used for the analysis of qualitative data.

Keywords
Values education, socialization, self-confidence, cooperation, social responsibility.