PIECES FROM OTTOMAN TOURISM HISTORY: ERNEST ARMAN’S EFFORTS TO SET UP A TOURISM AGENCY

OSMANLI TURİZM TARİHİNDEN KESİTLER: ERNEST ARMAN'IN SEYAHAT ACENTESİ KURMA GİRİŞİMLERİ

PIECES FROM OTTOMAN TOURISM HISTORY: ERNEST ARMAN’S EFFORTS TO SET UP A TOURISM AGENCY

 
Author : Emrah ÇETİN    
Type :
Printing Year : 8
Number : 30
Page : 1491-1512
DOI Number: :
Cite : Emrah ÇETİN , (8). PIECES FROM OTTOMAN TOURISM HISTORY: ERNEST ARMAN’S EFFORTS TO SET UP A TOURISM AGENCY. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 30, p. 1491-1512. Doi: .
    


Summary
Researchers of tourism history suggest that tourism, in today’s context, started with industrial revolution. Advancements in industrial revolution set ground for mass tourism. Some progresses in the transportation technology made a great contribution to the advance of tourism. Especially, the number of individuals take part in tourism activities increased substantially when rail lines and steamboats became widespread. In parallel to the advance of mass tourism, some incorporation efforts were recognized in tourism sector in the first half of 19th century. Beginning from 1840’s, Britishman Thomas Cook organized package tours via the office he founded. Besides, exhibitions and fairs held in cities such as London, Paris, Vienna helped tourism flourish. In accordance with the samples in Europe, a fair was held in İstanbul in 1863 named Sergi-i Umum-i Osmani which is accepted as the beginning of the Turkish history of tourism. Since then, Ottoman lands which had been travel points for the initerants became an important centre for European tourists. In the meantime, some attempts were made to set up tourism agencies to attract more tourists in Ottoman lands. One of them was the tourism agency which German Ernest Arman tried to set up during World War I. In this study, such issues as the occurance of Arman’s tourism agency idea, the application he made to the government and its assesment and the viewpoint of Ottoman government to this subject are tried to be explained.

Keywords
Ernest Arman, Ottoman Empire, Travel Agent, Tourism.

Abstract
Turizm tarihi araştırmacıları, bugünkü manada turizmi Sanayi Devrimi ile başlatmaktadırlar. Sanayi Devrimi ile birlikte yaşanan gelişmeler günümüzde bilinen şekli ile kitle turizmine zemin hazırlamıştır. Bu dönemde ulaşım teknolojisinde yaşanan gelişmeler turizmin gelişimine büyük katkı sağlamıştır. Özellikle buharlı gemiler ve demiryolu hatlarının yaygınlaşması ile turizm hareketlerine katılan kişi sayısında ciddi bir artış olmuştur. Kitlesel turizmin gelişimine paralel olarak 19. yüzyılın ilk yarısında turizm sektöründe birtakım şirketleşme çabaları gerçekleşmiştir. 1840'lardan itibaren İngiliz Thomas Cook kurduğu ofis aracılığıyla paket turlar gerçekleştirmeye başlamıştır. Bununla birlikte Londra, Paris, Viyana gibi şehirlerde düzenlenen sergi ve fuarlar turizmin gelişimine katkıda bulunmuştur. Avrupa'daki örneklerine uygun olarak 1863 yılında İstanbul'da Sergi-i Umumi-i Osmani adıyla bir fuar düzenlenmiştir. Bu gelişme Türk turizm tarihinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bu dönemden itibaren, önceden seyyahlar için bir seyahat noktası olan Osmanlı toprakları artık Avrupalı turistler için de önemli bir merkez haline gelmeye başlamıştır. Bununla birlikte Osmanlı topraklarına daha fazla turist çekebilmek adına seyahat acenteleri kurulması için birtakım girişimler olmuştur. Bunlardan birisi de I. Dünya Savaşı yıllarında Alman vatandaşı Ernest Arman'ın kurmaya çalıştığı seyahat acentesidir. Bu araştırmada, Arman'nın seyahat acentesi fikrinin ortaya çıkışı, hükümete yaptığı başvuru ve bunun değerlendirilmesi, Osmanlı hükümetinin konuya bakış açısı gibi meseleler açıklanmaya çalışılacaktır.

Keywords
Ernest Arman, Osmanlı Devleti, Seyahat Acentesi, Turizm.